Meer drugs- of wapenhandel in bijna 700 Nederlandse dorpen en steden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMeer drugs- of wapenhandel in bijna 700 Nederlandse dorpen en steden
Exclusief

Straatdealers, een drugslab of het illegaal bezit van vuurwapens, messen en boksbeugels. In bijna 700 dorpen en steden in het land zag de politie in de eerste negen maanden van dit jaar al meer wapen- of drugshandel dan in heel vorig jaar. "We moeten voorkomen dat onze kinderen vergiftigd worden."

Dat blijkt uit een omvangrijke analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws naar criminaliteit in de buurt. Voor alle ruim 2.400 woonplaatsen in het land is op basis van politiecijfers gekeken naar zestien veelvoorkomende delicten die het gevoel van veiligheid in de straat kunnen beïnvloeden.

In verband met drukte kan het even duren voor je woonplaats gevonden is. Lees je vanuit de RTL Nieuws app en zie je geen zoekbalk? Update dan je app.

Georganiseerde misdaad neemt toe

De criminaliteitscijfers van de politie op basis van de eigen registraties laten al jaren een dalende trend zien. Ook voor 2019 wordt een daling verwacht, maar dat geldt niet voor zaken als drugs- en wapenhandel. Voor die misdrijven wordt juist een toename voorzien.

Volgens criminoloog Jasper van der Kemp van Vrije Universiteit is die toename voor een deel toe te schrijven aan meer politieaandacht. Wat lang aan de aandacht ontsnapte wordt nu meer en meer zichtbaar. 

"Het is bijna altijd een vorm van georganiseerde misdaad. Dat maakt het serieus. Het zijn delicten die pas in beeld komen als de politie ze heeft gevonden. De burger doet hier geen aangifte van."

Geregistreerde drugs- en wapenhandel

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wat valt onder drugs- en wapenhandel?

De politie ziet drugshandel als het bezitten van, handelen in en produceren van hard- en softdrugs. Onder wapenhandel vallen het bezit van en de handel in vuurwapens en andere wapens, zoals bijvoorbeeld messen, honkbalknuppels en boksbeugels.

Nu al toename in bijna 700 plaatsen

In 690 woonplaatsen in het land is nu al sprake van een stijging van drugs- of wapenhandel. Daar zag de politie tot en met september van dit jaar al meer zaken dan in heel 2018. Cijfers over de laatste drie maanden zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat nog meer plaatsen een stijging zullen zien.

Het gaat om allerlei steden en dorpen door het hele land. Zo is aantal drugsdelicten in Oisterwijk meer dan verdubbeld (van 51 in 2018 naar 132 dit jaar). In Zaandam zag de politie veel meer wapenhandel. Waren er vorig jaar nog 38 zaken, dit jaar zijn dat al 61. En in bijvoorbeeld Eindhoven en Arnhem zijn dit jaar al meer zaken van zowel drugs- als wapenhandel geteld.

Stijging drugs- of wapenhandel

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

'Rijzende sterren' aanpakken

Voor de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch komen de cijfers niet als verrassing. Zijn stad worstelt met de toegenomen criminaliteit. "Dit probleem van de georganiseerde misdaad is groot in Arnhem en het ondermijnt onze wijken en buurten. Het valt op in de stad. We hebben hier zelfs een explosie in een woonwijk gehad omdat er met drugs en chemicaliën werd geknutseld."

De burgemeester zou graag de 'rijzende sterren' in het criminele circuit, jonge jongens die snel carrière maken, op tijd aanpakken. "Je moet echt de norm stellen en optreden. We moeten voorkomen dat onze kinderen vergiftigd worden. De nonchalance waarmee drugs gedeald wordt op straat, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, baart mij grote zorgen."

Teamchef Gideon Zandstra van de politie in Arnhem© RTL Nieuws
Teamchef Gideon Zandstra van de politie in Arnhem

Meer meldingen burgers

Niet alleen op het gemeentehuis worden de zorgen van ongeruste burgers zichtbaar. Ook de lokale politie in Arnhem krijgt meer meldingen van onveiligheid in wijken. Marcouch is blij met die oproep van bewoners: "Hun betrokkenheid is essentieel om criminaliteit tegen te gaan."

Ook meer agenten zouden volgens de burgervader helpen bij het bestrijden van de oprukkende georganiseerde misdaad. "Het is een hele grote opgave. En niet alleen voor ons in Arnhem, dit speelt in veel meer wijken en buurten in het land. Meer politie erbij op die plekken zou enorm helpen."

Reactie politie

Teamchef Gideon Zandstra van de Arnhemse politie ziet ook dat meer inzet helpt. "Recent heeft intensief onderzoek geleid tot aanhouding van twee dealers. Daarmee laten we zien dat we prioriteit geven aan de signalen die we krijgen."

De landelijke politie laat in een reactie weten zich geen zorgen te maken om de 'kale' cijfers.

Verantwoording

Voor deze analyse is gebruik gemaakt van cijfers van de politie. Het gaat om geregistreerde zaken voor 16 delicten. Van fietsendiefstal tot moord en doodslag en van woninginbraak tot wapenhandel. Het gaat ook om pogingen tot, bijvoorbeeld en poging tot moord. Wil je meer weten over wat daar precies allemaal onder valt? Check dan hier de definities van de politie. 

Voor de weergave zijn cijfers van 2016, 2017, 2018 en de eerste 9 maanden van 2019 gebruikt. De gegevens voor de laatste drie maanden van 2019 zijn nog niet beschikbaar. Daarom is hiervoor een prognose gemaakt.

Voor alle delicten is gekeken naar het aandeel zaken dat over de afgelopen 7 jaar plaatsvond in de laatste drie maanden. Zo komt woninginbraak relatief vaker voor in de wintermaanden, in tegenstelling tot mishandeling. Dit aandeel is voor 2019 opgeteld bij de cijfers tot en met september.

Lees meer over
Ahmed MarcouchPolitie in NederlandNationale PolitieVrije Universiteit AmsterdamDrugsDrugslabDrugshandelLink in bioWapenWapenbezitCriminaliteitCriminele organisatiesMisdrijfVeiligheidHennepteeltSteekpartijOndermijningGemeente ArnhemArnhemEindhovenGemeente ZaanstadOisterwijkGemeente Oisterwijk