Vertrouwen verloren

Hoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire

Door RTL Nieuws / Stephan Koole / Pieter Klein··Aangepast:
© ANPHoogste baas Belastingdienst weggestuurd om toeslagenaffaire
RTL

De hoogste baas van de Belastingdienst moet vertrekken in de nasleep van de toeslagenaffaire. Directeur-generaal Jaap Uijlenbroek verlaat de dienst op korte termijn, zo bevestigen goed ingevoerde Haagse bronnen tegenover RTL Nieuws.

De positie van Uijlenbroek wankelde al langere tijd vanwege de gebrekkige afhandeling van de affaire. Duizenden ouders werden onterecht als fraudeur met toeslagen voor kinderopvang aangemerkt en kwamen in grote problemen. Minister Wopke Hoekstra (Financiën) zou volgens ingewijden al voor de kerst het vertrouwen in de topambtenaar hebben opgezegd.

In december moest staatssecretaris Menno Snel (D66) het veld ruimen na een reeks onthullingen van dagblad Trouw en RTL Nieuws. Hij bleek meermalen door zijn ambtelijke top niet goed te zijn geïnformeerd over de ernst en omvang van de affaire.

Een overzicht van de ontwikkelingen die tot het aftreden van Snel leidden.

Het zal nog enkele weken duren voordat er een opvolger is voor Snel. Minister Hoekstra heeft vandaag in de ministerraad plannen op tafel gelegd om de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst flink op de schop te nemen. In de coalitie wordt gesproken over de gedachte om de Belastingdienst te splitsen, waarbij Toeslagen een aparte organisatie wordt. Er wordt gekeken naar de optie om een nieuwe, aparte directeur-generaal voor Toeslagen aan te stellen.

Twee staatssecretarissen

Ambtenaren werken daar nu voorstellen voor uit, onder leiding van de hoogste ambtenaren van Hoekstra en het ministerie van Algemene Zaken van Mark Rutte. De premier is nauw betrokken bij het zoeken naar oplossingen. Er wordt zelfs gesproken over het aanstellen van twee staatssecretarissen.

Daartoe is nog niet besloten. Kringen rond het kabinet zeggen dat eerst duidelijk moet worden hoe de problemen het beste kunnen worden opgelost, voordat er een of twee nieuwe staatssecretarissen worden benoemd.

Belastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later
Lees ook

Belastingdienst haalt eigen deadline niet: gedupeerden krijgen dossiers later

Onduidelijk is of de toeslagenaffaire nog meer ambtenaren de kop zal kosten. Gedupeerde ouders drongen in een gesprek met minister Hoekstra aan op maatregelen tegen topambtenaren die in de affaire ver over de schreef zijn gegaan. "Daar werken we aan", zou Hoekstra toen hebben gezegd. Er zijn ook aangiften gedaan van machtsmisbruik door ambtenaren, maar het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie een oriënterend onderzoek gaat instellen.