Ook psychoses

Zeker 64 dwarslaesies door lachgas: 'Sommigen nemen 100 ballonnen per dag'

Door Hester Boer··Aangepast:
© ANPZeker 64 dwarslaesies door lachgas: 'Sommigen nemen 100 ballonnen per dag'
RTL

Tenminste 64 jongeren zijn de afgelopen twee jaar met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld vanwege het gebruik van lachgas. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse vereniging voor Neurologie (NVN). De schade kan enorm zijn en de slachtoffers zijn jong: gemiddeld 22 jaar oud.

Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel slachtoffers van lachgas er in het ziekenhuis zijn behandeld en wat de exacte lichamelijke schade is. Neurologen zagen het afgelopen jaar meer patiënten dan ooit en het aantal slachtoffers blijft toenemen.

Barry Ruijter, neuroloog in opleiding bij het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, ziet een verandering in de hoeveelheid die gebruikers innemen. "We zien steeds meer problematische gebruikers. Dat zijn mensen die meer dan 100 ballonnen per dag nemen."

Hoe werkt de drug precies en welk effect heeft het volgens neurologen op je hersenen?

Het aantal jongeren dat een dwarslaesie oploopt door lachgas, is in werkelijkheid veel groter dan 64. Aan de steekproef deden slechts 42 van de aangeschreven 78 ziekenhuizen mee. Ook zijn er nog tientallen  patiënten die in revalidatiecentra worden behandeld.

'Schaamte is groot'

Het tekort aan vitamine B12 wat lachgas veroorzaakt, zorgt voor schade aan je ruggenmerg en dat kan een gedeeltelijke dwarslaesie opleveren. En die is soms blijvend. Verschillende artsen geven aan dat er meerdere jongeren in een rolstoel belanden.

Maar praten over hun aandoening willen ze niet. Dat is een ander probleem. "De schaamte is groot", zegt Ruijter.

Branche voor lachgas: 'Algeheel verbod is geen oplossing'
Lees ook

Branche voor lachgas: 'Algeheel verbod is geen oplossing'

Jongeren durfden hun verhaal niet aan RTL Nieuws te doen. Wel spraken we artsen die de jongeren behandelen. Zij merken op dat de slachtoffers de klachten vaak bewust negeren. "Ze lopen er te lang mee door en gaan veel te laat naar de huisarts. Daardoor komen ze ook veel te laat bij ons in het ziekenhuis terecht en zijn de gevolgen al groot", zegt Ruijter.

Jongeren zijn onverschillig

Lucille Dorresteijn is lid van de van de werkgroep lachgas van de NVN. Zij ziet dat het probleem groeit. "We zien dat jongeren er onverschillig over denken. Op schoolfeestjes wordt het gebruikt, terwijl alcohol verboden is. Ik maak me daar echt zorgen over."

En jongeren lopen niet alleen een gedeeltelijke dwarslaesie of tintelingen in voeten, benen of handen op. Ook psychoses en epilepsie zijn een mogelijk gevolg van het gebruik van lachgas.

Barry Ruijter: "Deze patiënten hebben deze verschijnselen nooit eerder gehad en ze hebben een duidelijk tekort aan vitamine B12. We zien dat ze ook veel lachgas gebruiken. Wij vermoeden dat het teveel aan lachgas deze aandoeningen veroorzaakt. Dat gaan we nu verder onderzoeken."

Lachgas wél verslavend

Neurologen krijgen steeds meer de indruk dat lachgas wél verslavend is, terwijl uit studies tot nu toe blijkt dat dat niet het geval is. Ruijter: "We zien dat mensen echt niet meer zonder kunnen. Ze hebben zelfs tanks in huis staan waar het gas in zit. Deze mensen hebben geen werk of studie en zijn de hele dag bezig met het lachgas. We zien zelfs dat ze het ’s nachts gebruiken. Ze zijn er echt afhankelijk van."

De meeste gebruikers die in het ziekenhuis behandeld moeten worden zijn gemiddeld 22 jaar oud. "Het is opvallend dat de gebruikers vrij jong zijn", zegt Dorresteijn. "We merken dat de jongeren te licht denken over het gebruik van lachgas. Ze denken vaak dat het geen kwaad kan en zijn zich te weinig bewust van de schade die het aan je lichaam toe kan brengen."

'Het is niet onschuldig'

Dat moet veranderen. Jongeren denken veel te licht over de gevolgen van lachgasgebruik en dus richt Dorresteijn zich tot de jongeren: "Lachgas is echt niet onschuldig, denk er niet te licht over."