Alleen noodzakelijke reizen

Reisadvies aangescherpt: heel Spanje en delen van Frankrijk op oranje

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Bart Hoogveld / ANPReisadvies aangescherpt: heel Spanje en delen van Frankrijk op oranje
RTL

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk aangescherpt. Het reisadvies is aangepast naar oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd.

Het advies gaat vannacht in. Het advies geldt ook voor de Canarische Eilanden en voor de stad Aberdeen in het Verenigd Koninkrijk. In Frankrijk gaat het om de regio’s Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes. Ook Monaco kleurt oranje.

Reizigers die terugkeren uit gebieden die als oranje zijn aangemerkt, moeten bij terugkomst tien dagen in thuisquarantaine. 

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?
Lees ook

Reisadvies in Spanje tóch van geel naar oranje, wat nu?

Van reisorganisatie TUI zitten nog zo'n 4000 Nederlanders op de Canarische Eilanden, laat de organisatie weten. De meeste van die reizigers zullen op hun geplande vluchten terugkeren in de komende week.

"Voor mensen die later terug zouden komen, wordt apart vluchtcapaciteit ingezet", laat een TUI-woordvoerder weten. "De TUI-reizigers die morgen en overmorgen zouden vertrekken naar bestemmingen in deze regio’s worden op dit moment door ons geïnformeerd dat hun reis niet door kan gaan."

Corendon heeft nog 1296 reizigers in Spanje en op de Canarische Eilanden. "We geven de mensen waar mogelijk de keuze of ze de vakantie willen afmaken, met een reguliere vlucht willen terugkomen of dat ze eerder terug willen komen." De organisatie gaat dan kijken of er extra vluchten moeten worden ingezet.

Explosieve stijging

Vooral in Spanje is het aantal coronabesmettingen de afgelopen tijd explosief gestegen. In meerdere landen is een stijging zichtbaar, maar in Spanje is die met meer dan 8000 besmettingen per dag nu het grootst.

Die stijging zou volgens experts vooral veroorzaakt worden door jongeren, die zich niet goed aan de coronaregels zouden houden. ''Dat is ook zichtbaar op straat, waar jongeren regelmatig zonder mondkapje te dicht op elkaar staan", vertelt onze Spanje-correspondent Alex Tieleman. In Spanje is het juist vaak verplicht om een mondkapje te dragen. 

Een andere oorzaak is volgens Tieleman de familiebijeenkomsten, die weer volop worden gehouden. ''Daar springt het virus snel over.''

Met temperaturen tot wel 42 graden gaat Spanje gebukt onder een hittegolf. De Spanjaarden zijn wel gewend aan een beetje warmte, maar met zo'n verplicht mondkapje is het toch best een hele opgave.
Lees meer over
Coronabesmettingen