Vooral jongeren

Enorme stijging coronabesmettingen Spanje: 'Regering doet niets'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Zuma PressEnorme stijging coronabesmettingen Spanje: 'Regering doet niets'
RTL

Het aantal coronabesmettingen is in Spanje explosief gestegen. In meerdere landen is een stijging zichtbaar, maar in Spanje is die met meer dan 8000 besmettingen per dag nu het grootst. Hoe kan het dat Spanje, het land wat zo lang in een strenge lockdown is geweest, de besmettingen weer zo hard stijgen? We vragen het aan onze Spanje-correspondent Alex Tieleman.

Waarom stijgt het aantal besmettingen zo hard? 

Volgens Tieleman blijkt uit een analyse van de experts in Spanje dat vooral de jongeren zich niet goed aan de coronaregels houden. Tieleman: ''Dat is ook zichtbaar op straat, waar jongeren regelmatig zonder mondkapje te dicht op elkaar staan.'' In Spanje is het juist vaak verplicht om een mondkapje te dragen. 

Een andere oorzaak is volgens Tieleman de familiebijeenkomsten, die weer volop worden gehouden. ''Daar springt het virus snel over''. 

Coronavirus waart weer rond in Europa
Lees ook

Coronavirus waart weer rond in Europa

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Heeft de strenge lockdown dan niet geholpen?

Tieleman: ''Halverwege juni was het aantal coronabesmettingen in Spanje heel laag, dus de lockdown heeft toen zeker wel geholpen. Het probleem is dat de regels na de noodtoestand snel weer zijn losgelaten en veel Spanjaarden (met name jongeren) in de illusie leefden dat het coronavirus nu voorbij was." 

"Daarom gingen ze zich veel minder aan de afstandsregels houden. Je ziet dat lokale overheden daarmee bezig zijn en dat de regels op veel plaatsen nu ook weer zijn aangescherpt."

Na besmettingen bij fruitbedrijven, moest de regio Lleida opnieuw in Lockdown© ANP
Na besmettingen bij fruitbedrijven, moest de regio Lleida opnieuw in Lockdown

Een nieuwe lockdown zal nu dan ook eerder lokaal dan landelijk worden afgekondigd. Sommige gebieden zijn alweer voor een tweede keer in lockdown geweest, zoals de regio Lleida. 

Hoe wordt er in Spanje op de nieuwe cijfers gereageerd? 

Tieleman: ''De zorgen in Spanje zijn groot, vooral als in september het gewone leven weer aanvangt. Mensen gaan weer naar hun werk, de scholen gaan weer open. Veel Spanjaarden zijn bang dat dan de besmettingen alleen maar zullen toenemen. Over hoe de scholen opengaan (met welke beperkingen) wordt volgende week meer bekend."

Wat doet de regering nu de besmettingen stijgen?  

Volgens Tieleman wordt in een Spanje kritisch naar het coronabeleid van premier Sánchez gekeken. ''Er is veel kritiek op zijn coronabeleid. Hij schittert door afwezigheid nu de coronacijfers de pan uitreizen in augustus. Spaanse media meldden dat hij nu eerder is teruggekeerd van vakantie, maar volgens veel Spanjaarden is dat alsnog te laat.''

Een aantoonbare fout in het beleid lijkt te liggen in het te snel loslaten van de beperkingen na de noodtoestand in juni, stelt Tieleman. ''Maar ook bijvoorbeeld het onderschatten van het besmettingsgevaar rond de fruitpluk in Catalonië en Aragón.''

Welke gebieden zijn het meest getroffen? 

Tieleman: ''Al lange tijd is Catalonië een brandhaard. Vooral in gebieden rond Lleida en Barcelona. Maar ook Madrid is inmiddels een brandhaard van formaat."

Naast delen van Catalonië zijn ook populaire vakantiebestemmingen als Mallorca en Ibiza inmiddels door Buitenlandse Zaken aangemerkt als risicogebied. Het aantal besmettingen aan grote delen van de Spaanse zuidkust valt daarentegen nog mee.

Het zijn vooral de jongeren die besmet zijn met het coronavirus nu. De sterftecijfers liggen daarom ook stuk lager dan tijdens de piek in het voorjaar. 

Lees meer over
CoronabesmettingenCoronavirusMondkapjeSpanje