Parlement vermoedt misleiding

Roep om onderzoek naar meineed toeslagenaffaire klinkt in Tweede Kamer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPRoep om onderzoek naar meineed toeslagenaffaire klinkt in Tweede Kamer
RTL

In de Tweede Kamer wordt getergd gereageerd op de nieuwe onthullingen in de toeslagenaffaire. In het parlement klinkt de roep om een onderzoek naar mogelijke meineed door topambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën én naar de vraag of de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) is misleid.

Het feit dat twee hoge ambtenaren wisten van een eerder memo om tot compensatie over te gaan, maar daarover tegen de POK niet de hele waarheid vertelden, zet kwaad bloed. Ook is er ergernis over het bewust niet archiveren van het explosieve memo-Palmen uit 2017, zoals RTL Nieuws en Trouw melden. In dat memo werd compensatie voorgesteld voor een groep gedupeerde ouders. Maar het werd zowel in 2017 als in 2019 genegeerd en achtergehouden.

SP: schakel advocaat in

SP-Kamerlid Renske Leijten gaat de Kamer voorstellen om de vaste advocaat van het parlement een juridisch advies te vragen 'of hier geen sprake van meineed is'. "We wisten al dat er is gelogen tegen de Kamer en de samenleving, maar het lijkt erop dat dit dieper gaat."

Topambtenaren verzwegen waarheid voor onderzoekscommissie toeslagenschandaal
Lees ook

Topambtenaren verzwegen waarheid voor onderzoekscommissie toeslagenschandaal

Ze wil dat de parlementair advocaat onderzoekt of de POK wel alle officieel gevorderde informatie heeft ontvangen van het ministerie, en dat de advocaat de verklaringen fileert die door de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën en van de Belastingdienst onder ede zijn afgelegd. Leijten was lid van de POK en samen met CDA'er Pieter Omtzigt een van de parlementariërs die de toeslagenaffaire op de politieke agenda zette.

Voor de zomer debat

Nog voor de zomer wil ze een debat over de reconstructie van RTL Nieuws en Trouw, waarin ook de vraag moet worden beantwoord of er sprake is van 'misleiding' van het parlement, aldus Leijten.

DENK-fractieleider Farid Azarkan zegt dat er 'vermoedelijk meineed is gepleegd' en wil de onderste steen boven. Hij wijst erop dat de parlementaire ondervraging onder ede 'het zwaarste instrument' is dat de Kamer kan inzetten. Als dan niet de volledige waarheid boven tafel komt 'dan hoort daar een sanctie op te staan'.

'Onacceptabel en laakbaar gedrag'

PvdA'er Henk Nijboer zegt als Kamerlid niet te kunnen beoordelen of meineed is gepleegd. "Dat is echt ter beoordeling aan het Openbaar Ministerie. Als er echt is gelogen, staat daar ook straf op." Hij noemt verder het in 2019 doelbewust niet archiveren van het dan nogmaals opgedoken memo-Palmen 'zeer ernstig'. "Zowel de suggestie en natuurlijk dat de top daarin meeging. Dat is volstrekt onacceptabel en laakbaar gedrag."

Azarkan zegt dat het erop lijkt dat de ambtelijke en politieke top van de Belastingdienst bewust informatie achter hebben gehouden 'om het eigen hachje te redden'. Volgens SP, PvdA en Denk staat vast dat al in juni 2019 tot compensatie voor gedupeerde ouders overgegaan had moeten worden en toen al had moeten worden erkend dat de problemen veel omvangrijker waren. Dan waren problemen voor gedupeerde ouders eerder opgelost.