Eerder dan normaal

Groot aantal kinderen met rotavirus in ziekenhuis, nog geen beslissing over vaccin

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© Science Photo LibraryGroot aantal kinderen met rotavirus in ziekenhuis, nog geen beslissing over vaccin
RTL

De Gezondheidsraad adviseerde afgelopen zomer al voor een vaccin tegen het rotavirus, maar nog altijd is er geen definitief besluit. Op dit moment ligt er een groot aantal kinderen met dat virus in het ziekenhuis.

Er zijn meer meldingen van besmettingen met het rotavirus dan gebruikelijk, bevestigt het RIVM. Ook is het 'rotaseizoen' enkele maanden eerder begonnen dan normaal. 

Geen rota door corona

Dat laatste komt waarschijnlijk omdat het aantal kinderen dat gevoelig is voor het virus hoger ligt door het uitblijven van een rotavirusseizoen in 2020, stelt woordvoerder Martijn van der Wind van het RIVM. "Dat het seizoen in 2020 mild was, had te maken met de coronamaatregelen die toen van kracht waren." 

Wat is het rotavirus?

Een rotavirusinfectie is een besmettelijke ziekte, waarbij de maag en darmen ontstoken raken. Ziekteverschijnselen zijn koorts, misselijkheid, overgeven en hevige waterdunne diarree. Rotavirusinfecties komen in Nederland veel voor, vooral bij jonge kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar oud. 

Het rotavirus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week.

Bron: RIVM

Dát er zoveel kinderen in het ziekenhuis liggen vanwege het rotavirus, was hoogstwaarschijnlijk te voorkomen geweest. Er is namelijk een vaccin beschikbaar, maar dat is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. De vorige staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis heeft die beslissing doorgeschoven naar het nieuwe kabinet.

Duizenden opnames kunnen voorkomen worden

In de jaren 2014 tot en met 2019 lag het aantal ziekenhuisopnames door het rotavirus gemiddeld op 3600, schrijft de Gezondheidsraad in het advies van vorig jaar. In een enkel geval kunnen kinderen eraan overlijden, dat gebeurt vijf tot zeven keer per jaar. 

Gezondheidsraad adviseert alle baby's te vaccineren tegen rotavirus
Lees ook

Gezondheidsraad adviseert alle baby's te vaccineren tegen rotavirus

Maar als alle kinderen gevaccineerd worden, kunnen 1930 tot 3389 ziekenhuisopnames per jaar worden voorkomen, schreef Blokhuis in een kamerbrief vorig jaar. En in diezelfde brief van 15 oktober schreef Blokhuis dat hij positief staat tegenover het advies van de Gezondheidsraad, maar 'dat het aan het volgend kabinet is om naar aanleiding van dit advies een definitief besluit te nemen'.

'Doen ons best Gezondheidsraad te volgen'

Blokhuis: "Voordat er een besluit kan worden genomen over nieuw beleid, moet daarvoor dekking worden gevonden op de begroting."

De nieuwe staatssecretaris is Maarten van Ooijen. Hij heeft zich tot op heden nog niet goed genoeg kunnen inlezen in het rotavirus, maar 'we doen ons best om adviezen van de Gezondheidsraad te volgen', zegt zijn woordvoerder Ruben van Dorssen.

Voor nu is het te laat, maar dat lijkt goed nieuws voor volgende jaren, waarin het rotavirus dan mogelijk minder kans krijgt door vaccinatie. In andere landen wordt het vaccin al op grote schaal ingezet: en met succes.

Drinkvaccin

En toch is het besluit er nog niet. "Er moet nog finale besluitvorming komen, er moet geld voor zijn." Binnen enkele weken komt daar meer informatie over, laat Van Dorssen weten. 

Áls het er dan komt, dan is het vaccin voor  kinderen van 6 tot 32 weken. Het gaat om een drinkvaccin, de kinderen krijgen dus geen prik.

Het vaccin is ook geschikt voor te vroeg geboren baby’s, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. "De vaccins beschermen kinderen ongeveer twee jaar lang tegen het rotavirus en de werkzaamheid van de vaccins is 85 procent. Dat wil zeggen dat jonge kinderen voor 85 procent beschermd zijn tegen heftige diarree door het rotavirus."

Lees meer over
College ter Beoordeling van GeneesmiddelenRIVMVaccinatieRotavirusNederland