Na twee jaar pandemie

Nog steeds niet besmet: kun je van nature immuun zijn voor corona?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNog steeds niet besmet: kun je van nature immuun zijn voor corona?
RTL

Na ruim twee jaar leven met corona, heeft nog steeds niet iedereen het virus gehad. Sommige mensen blijven maar negatief testen, zelfs als ze in dezelfde kamer hebben geslapen als een besmet persoon. Zijn ze immuun, of zijn ze bij toeval de dans ontsprongen?

Twee streepjes. Als de vrouw van Carlos positief test, verwachten ze dat de rest van het gezin snel zal volgen. "Laat maar komen, dachten we", zegt Carlos. En dus slaapt hij de hele week in dezelfde kamer en kust hij zijn vrouw zelfs gedag als hij thuis komt van zijn werk. Een besmetting blijft uit. "Ik heb geen klachten gekregen en bleef negatief testen."

Zo zijn er meer voorbeelden. Zo schrijft Arjan Bennik op Twitter: "Ik heb een abonnement op negatieve testen. Lig je in bed met een positivo, niks. Weekendje op pad met feestjes: roomie positief, ik niet. Hoe dan?" En Claudy zegt: "Hier in huis heerst corona. Beide zoons en mijn man, behalve ik. We nemen geen afstand en ik slaap in hetzelfde bed als mijn man die echt hartstikke ziek is."

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?
Lees ook

De maatregelen zijn afgeschaft, is corona dan nu voorbij?

Waar het virus in sommige huishoudens als een lopend vuurtje rondgaat, is dat dus niet overal zo. Kun je echt coronaproof zijn? Ja, zegt hoogleraar immunologie Debbie van Baarle, maar dat betekent niet dat je dat ook bent alleen maar omdat je het virus nog niet hebt gehad. "Het zou kunnen, maar het lastige is dat er meerdere factoren zijn", zegt Van Baarle.

(Minder) gevoelig voor besmetting

Zo speelt de transmissie van het virus een rol. "Als je alleen thuis zit, dan is de kans dat het virus binnen kan komen een stuk kleiner." Ook als je kort bent blootgesteld, zal de kans kleiner zijn dat je besmet raakt.

En sommige mensen zijn nou eenmaal meer of minder gevoelig. "Er zijn verschillen in hoe resistent mensen kunnen zijn. Als het virus binnenkomt, moet het zich binden aan receptoren in het lichaam om opgenomen te worden. Als die receptoren minder aanwezig zijn, kan het minder makkelijk binnenkomen. En hoe sterk reageert je natuurlijke afweer om het virus eruit te knikkeren?" geeft Van Baarle als voorbeelden.

Het kan dus dat je niet besmet raakt ondanks blootstelling aan het virus. Maar je zou misschien denken dat het onoverkomelijk is als je het bed deelt met een coronapatiënt. Dat ligt genuanceerder, zegt Van Baarle: "Er zijn mensen die blootgesteld zijn, maar niet geïnfecteerd. Het kan dat ze resistenter zijn, maar het kan ook dat de persoon waar ze naast liggen misschien wel minder virus heeft uitgescheiden."

Genetische factoren

Of je bent toch van nature immuun, want dat is in theorie wel mogelijk. "Die mensen zullen er altijd zijn. Er zijn genetische factoren die bepalen hoe goed je afweer werkt. Dat kan per persoon heel erg verschillen en het kan van alles zijn." Zo zijn er mensen met een gemuteerd gen waardoor ze geen hiv kunnen krijgen.

Over hoe dat bij Covid-19 zit, is nog niet veel bekend. Er wordt wel onderzoek naar gedaan. Zo ging een internationaal team wetenschappers eind vorig jaar op zoek naar mensen waarbij het lijkt dat ze het niet kunnen krijgen, om hun genen te onderzoeken. De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Immunoloog Van Baarle waarschuwt dat mensen zich niet zomaar immuun moeten wanen. "Dat gaat vaak maar om een hele kleine groep", zegt ze. "Je weet niet waarom je het niet hebt gekregen. Een volgende variant is misschien besmettelijker. Of als je wel immuun bent, omzeilt een andere variant datgene wat jou resistent maakt misschien wel. Ik zou er zelf niet vanuit durven te gaan dat ik het nooit kan krijgen."

Lees meer over
Coronacrisis in NederlandCoronabesmettingen