Veel tachtigplussers

CBS: vorig jaar 19.400 coronadoden in Nederland

Door RTL Nieuws / ANP ··Aangepast:
© ANPCBS: vorig jaar 19.400 coronadoden in Nederland
RTL

Vorig jaar zijn 19.400 mensen overleden aan Covid-19, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat wil zeggen dat van alle Nederlanders die in 2021 stierven, bij 11 procent van de sterfgevallen Covid-19 de doodsoorzaak was.

Bijna 61 procent van de overledenen was ouder dan 80 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS, dat zich baseert op doodsoorzaakverklaringen van artsen. Ook gingen relatief veel 65- tot 80-jarigen dood (bijna 6200) aan de gevolgen van corona.

Chronisch zieken en ouderen

Bijna de helft van de coronadoden waren chronisch zieken, kwetsbare ouderen en bewoners van verpleeghuizen. Sinds maart 2020, het begin van de coronapandemie, tot en met december vorig jaar zijn volgens het statistiekbureau bijna 40.000 mensen aan corona overleden.

In 2020, het eerste coronajaar, stierven meer dan 20.000 mensen als gevolg van het coronavirus. De piek lag toen tijdens de allereerste coronagolf, toen volgens het CBS 10.000 mensen overleden.

Corona dodelijkst in achterstandswijk: 'Wie meeste risico liep, was al snel duidelijk'
Lees ook

Corona dodelijkst in achterstandswijk: 'Wie meeste risico liep, was al snel duidelijk'

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
CBSCoronacrisis in NederlandCoronadoden