Dure boodschappen

Inflatie stijgt door: 11,6 procent in juli

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPInflatie stijgt door: 11,6 procent in juli
RTL

Het dagelijks leven is wederom flink duurder geworden. Uit de eerste cijfers over de maand juli blijkt dat de inflatie uitkomt op 11,6 procent. In juni was dat nog 9,9 procent.

Dat betekent dus dat je voor iedere 100 euro die je vorig jaar uitgaf, nu al 111,60 euro kwijt bent.

Energieprijzen

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om een voorlopig cijfer op basis van de zogenoemde Europees geharmoniseerde methode (HICP). Het CBS komt met de raming vanwege de bekendmaking van de inflatie van de eurozone, later vandaag.

De hoge inflatie wordt vooral veroorzaakt door de hogere energieprijzen en bijvoorbeeld de prijs voor benzine. Ook de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen verder omhoog, mede onder invloed van die hogere energieprijzen.

Na de stijging van de consumentenprijzen met 11,7 procent in maart nam de inflatie in april, mei en juni juist geleidelijk wat af. Inmiddels loopt het dus weer op.

Inflatie ook in april nog steeds torenhoog: 11,2 procent
Lees ook

Inflatie ook in april nog steeds torenhoog: 11,2 procent

Verschil met Nederlandse berekening

Het CBS maakt gebruik van de Europees geharmoniseerde methode (HICP), die in het leven is geroepen om de inflatiegegevens van verschillende Europese landen goed met elkaar te kunnen vergelijken. Het belangrijkste verschil is dat voor de Europese methode de uitgaven aan een eigen huis niet worden meegerekend

Het CBS-cijfer volgens de Nederlandse methode komt op donderdag 4 augustus. 

Boodschappen

Vorige maand becijferde het CBS al dat consumenten in één jaar tijd ruim 11 procent duurder uit zijn voor de boodschappen. Het is bijna een halve eeuw geleden dat levensmiddelen meer dan 10 procent duurder werden in een jaar tijd.

Het geeft volgens het statistiekbureau aan dat de inflatie breed zichtbaar wordt in de economie. Eerder waren het vooral de energieprijzen, zoals gas en benzine, die stegen. Maar nu is dat dus anders.

Industrie: recordstijging afzetprijzen

De prijzen industriële goederen, exclusief energie, daalden als enige licht in juli. Het CBS becijferde eveneens dat de afzetprijzen van Nederlandse industriebedrijven flink zijn gegroeid in bijna een jaar tijd. Die waren in juni maar liefst 30,4 procent hoger: de grootste prijsstijging sinds het begin van de huidige metingen.

De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis, zegt het CBS.

Detailhandel: iets meer omzet

De detailhandel heeft in juni 0,4 procent meer omgezet dan in juni 2021. Er werden wel minder spullen verkocht, maar voor gemiddeld hogere bedragen. Dat geldt vooral voor bedrijven in voedingsmiddelen, zoals supermarkten, die daardoor meer omzet wisten te boeken. Andere winkels, zoals kledingwinkels boekten juist minder omzet.

Ook online werd ruim 6 procent minder omzet geboekt in juni ten opzichte van een jaar eerder, zegt het CBS. Webwinkels deden over het algemeen minder goede zaken.

Lees meer over
CBSInflatie