'Lijkt tactisch getimed'

Oekraïne steekt rivier Dnjepr over en lijkt terrein te winnen

Door Noémi Lemoine··Aangepast:
Oekraïne steekt rivier Dnjepr over en lijkt terrein te winnen
RTL

Oekraïense troepen zouden de belangrijke rivier Dnjepr zijn overgestoken. Russische militaire bloggers maken zich grote zorgen. Volgens defensiedeskundige Patrick Bolder van HCSS bewijst deze 'risicovolle actie' dat er nog dynamiek zit in het Oekraïense tegenoffensief.

In rubberen boten en met slechts de wapens die ze zelf kunnen tillen, zie je Oekraïense soldaten op foto- en videobeelden de Dnjepr bij Cherson oversteken. Een andere optie hebben ze immers niet, bevestigt Bolder "Want vaste oeververbindingen, zoals bruggen, zijn er niet meer." Zo raakte de strategische Antonivsky-brug in juli nog zwaar beschadigd na een Oekraïense aanval. 

Zowel oud-commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif als Bolder spreken over een 'risicovolle oversteek' met de kleine bootjes in open water. Toch vindt De Kruif het vooral een 'slimme actie', omdat-ie werd uitgevoerd in slechte weersomstandigheden en met behulp van artilleriesteun vanaf de Oekraïense oever. "Slecht weer heeft soms ook goede kanten."

Grote operatie 

Het is niet de eerste keer dat Oekraïense troepen de Dnjepr oversteken. Maar deze keer lijkt sprake van een grotere aanval, stelt de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW). De Kruif bevestigt dat. "Er zijn twee aanvalsgroepen met honderden mariniers de Dnjepr overgestoken."

De Russen nemen het daarom ook serieus, vult Bolder aan. "Dat zie je aan de paniek die er onder militaire bloggers op Telegram heerst." Volgens Bolder is deze aanval dan ook een teken dat er nog 'dynamiek' in het Oekraïense tegenoffensief zit. Dat is in juni van start gegaan, maar verliep tot nu toe traag en leverde slechts beperkte terreinwinst op.

Deze operatie lijkt niet alleen groter vanwege een grotere hoeveelheid aan overgestoken soldaten, stelt De Kruif. "Ze zijn ook verder het oosten ingetrokken na de oversteek en ze zitten er nog steeds." Volgens het ISW gaat het om enkele kilometers ten oosten van de Dnjepr.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Oekraïne heeft de operatie zelf niet bevestigd, maar het leger meldde donderdag wel Russische aanvallen op een dorp in de oostelijke oever van Dnjepr. Dat kan duiden op Oekraïense aanwezigheid. Uit satellietbeelden blijkt dat twee dorpen zijn ingenomen, stelt De Kruif. "Die nemen ze expres in, omdat de Russen ze daar niet zomaar uitkrijgen."

Of het Oekraïense leger zich in het gebied zal vestigen om vanuit daar verder op te trekken, noemt Bolder een realistisch scenario. "Dan kunnen ze bijvoorbeeld zwaarder materieel aanleveren met behulp van vouwbruggen."

Maar De Kruif denkt dat het Oekraïne vooral te doen is om de verzwakking van het Russische leger. "Ik denk dat Oekraïne daarom niet veel extra troepen naar deze plek toebrengt, maar we gaan het de komende dagen zien."

Uitputting Russische reserves 

Beide experts noemen de aanval geen toeval. Oekraïne wil hiermee het Russische leger verzwakken 'door het  steeds met nieuwe problemen te confronteren'. 

Met deze operatie dwingen ze Rusland om reservetroepen in te zetten op 'de verkeerde plek', legt De Kruif uit. "Nu moeten ze opeens reserves naar de Dnjepr sturen bij Cherson, terwijl die eigenlijk in het zuidelijke Zaporizja en Koepjansk in het noorden nodig zijn." 

Oekraïense militairen steken de Dnjepr over.
Oekraïense militairen steken de Dnjepr over.

Op die manier neemt Oekraïne het initiatief en loopt Rusland achter de feiten aan, omdat het telkens moet reageren. En die reactie is des te trager door de ligging van de huidige frontlinie, benadrukt De Kruif. Hij omschrijft de grens als 'een wiel'. "Omdat Rusland zich aan de buitenkant van het wiel bevindt, verplaatsen ze buitenom en daardoor moeten hun reserves langer rijden dan die van Oekraïne."

Bolder vermoedt dat er überhaupt niet zoveel reservetroepen meer zijn. "Zeker niet na de verliezen van afgelopen week."

Tactische timing

Het Russische materieel heeft het ook zwaar te verduren, benadrukt Bolder. "Rusland lijdt grote verliezen en heeft deze week zelfs een militair diepterecord behaald." Voor het eerst in de oorlog vuurt Oekraïne meer artilleriegranaten af dan Rusland. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zo verloor Rusland dinsdag onder andere gevechtshelikopters door een Oekraïense aanval op Russische helikopterbases. Het Britse ministerie van Defensie bestempelde de opgelopen schade als een ernstige tegenslag voor de bezetters.

Maar voor Oekraïne is dat goed nieuws, want minder helikopters betekent minder luchtaanvallen. "Een kwetsbare rivieroversteek als deze staat dus niet op zichzelf," verzekert Bolder. "Het lijkt tactisch getimed."

Lees meer over
Volodymyr ZelenskyMart de KruifPatrick BolderOorlog in OekraïneOekraïne