Wereldwijde verschillen

China blijft vieste jongetje van de klas: dit is de CO2-uitstoot per land

Door Ischa Gerrits··Aangepast:
© ANPChina blijft vieste jongetje van de klas: dit is de CO2-uitstoot per land
RTL

Het klimaatprobleem is er voor iedereen, al worden sommige landen er sneller en harder door geraakt dan andere. Ook dat was weer een thema op de klimaattop in Dubai. Tegelijkertijd zijn sommige landen meer verantwoordelijk dan andere. Tijd voor een tussenstand: wie is er deze eeuw goed bezig met het verminderen van de uitstoot, en wie een stuk minder?

Eerst maar eens in het kort welke landen het klimaatprobleem voor het grootste deel veroorzaakt hebben. Dat deel is eenvoudig. "De G20 als geheel is verantwoordelijk voor ongeveer driekwart van alle opwarming tot nu toe, en voor een nog groter deel van alle fossiele CO2-uitstoot", is te lezen in het Emissions Gap Report van de VN dat onlangs uitkwam.

G20

G20 zeg je? Alles bij elkaar zijn dat Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, India, Indonesië, Italië, Japan, Mexico, Zuid-Korea, Rusland, Saudi‑Arabië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zuid‑Afrika en de Europese Unie. Rijke landen dus.

Vaker hobbelige vluchten door klimaatverandering, zegt studie
Lees ook

Vaker hobbelige vluchten door klimaatverandering, zegt studie

Deze landen zorgen voor verreweg het grootste deel van alle uitstoot, op ieder vlak. De minst ontwikkelde landen van onze planeet zijn slechts verantwoordelijk voor vier procent van alle CO2-uitstoot, beschrijft het rapport. In totaal is er maar 20 procent van de mondiale CO2-uitstoot toe te schrijven aan landen die géén deel uitmaken van de G20.

Maar wie beperkt de uitstoot?

Het is een bekend verhaal. De vraag is welke van die rijke landen een slag hebben gemaakt in de beperking van die uitstoot.

Om dat duidelijk te kunnen zien, hebben we de vijf grootste uitstoters naast elkaar gelegd in een video. Ook is te zien wie er de verkeerde kant op beweegt. Kijk zelf maar:

Dit is de CO2-uitstoot per land sinds het jaar 2000

De uitstoot van China is enorm toegenomen zoals je ziet, terwijl die van de VS en de EU omlaag gaat. Als het een wedstrijd zou zijn wie het eerst bij 0 is, zou je kunnen zeggen dat China de verkeerde kant op rent.

"Dit betekent dat de oplossing van het klimaatvraagstuk voor een belangrijk deel in handen is van China. Zonder China gaat het niet meer lukken", zegt RTL Nieuws-klimaatspecialist Heleen Ekker.

India

Ook zijn steeds meer ogen gericht op India. Deze cijfers gaan tot 2021, maar nieuwe inzichten stellen dat India waarschijnlijk voor het tweede jaar op rij de grootste stijger is als het gaat om CO2-uitstoot. Het zou mogelijk gaan om 8,2 procent stijging, meldt de Indian Express.

De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer: van 800.000 jaar geleden tot nu.
De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer: van 800.000 jaar geleden tot nu.

In totaal steeg de mondiale uitstoot van CO2 ruim een procent afgelopen jaar, voornamelijk door India en China. Als die twee landen niet meegeteld zouden worden, zou de uitstoot gedaald zijn, zegt onderzoeker Friedlingstein van de universiteit van Exeter.

Maar 'als' telt niet.

Rechten kopen voor uitstoot

Toch is het ook belangrijk om te kijken wat er wel lukt, zegt Ekker. "In de EU is de CO2-uitstoot al wel substantieel afgenomen. En de verwachting is dat de Europese uitstoot nog verder gaat dalen, vooral omdat de komende jaren het zogenoemde Emissie Handelssysteem (ETS) nog flink wordt uitgebreid en aangescherpt."

Volgens dat systeem mogen bedrijven alleen CO2 uitstoten als ze daarvoor rechten kopen. Maar het aantal rechten wordt kunstmatig steeds verder verlaagd, waardoor ook de uitstoot afneemt.

Dat moet ook wel, want om de doelen van Parijs te halen, zal de uitstoot overal op de wereld sterk moeten dalen.

Nu denk je wellicht: nogal logisch dat China en India grote uitstoters zijn. Het zijn immers ook de landen met de meeste inwoners op aarde.

Per inwoner

Klopt. En dus hieronder de grafiek met de uitstoot per inwoner. Want dat is inderdaad een stukje eerlijker.

Dat beeld is inderdaad anders dan de totale uitstoot per land. Nu zien we ineens de VS als hoogste, net voor Rusland.

China

Niks aan de hand dus in China en India? Dat ook zeker niet. Hetzelfde beeld als zojuist zien we nu ook: de trend gaat de andere kant op. Waar de uitstoot per inwoner in de VS (en de EU ook) omlaag gaat, gaat die in China en India juist omhoog. In China nog een stuk meer dan bij India.

De slotsom? Er zijn een boel landen die hun CO2-uitstoot naar beneden brengen, al kan het altijd sneller. Maar als we de grote uitstoters niet ook zover krijgen, is het lastig de wereldwijde uitstoot ook omlaag te brengen.

Piek bereikt?

En misschien lukt dat laatste vanaf volgend jaar wél. De piek in China zou weleens bereikt kunnen zijn, volgens nieuw onderzoek. Het land investeert namelijk ook enorm in duurzame energie. Zoveel zelfs dat het de groeiende energievraag in het land overstijgt, en dat zou kunnen leiden tot een afname van fossiele energiebronnen.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Klimaattop DubaiKlimaatNederland