Afhankelijk van WhatsApp

'Leger Israël onderbemand en zonder strijdplan bij Hamas-aanval 7 oktober'

Door RTL Nieuws / Chris Koenis··Aangepast:
© Getty'Leger Israël onderbemand en zonder strijdplan bij Hamas-aanval 7 oktober'
RTL

Het Israëlische leger was uit positie en zo slecht georganiseerd ten tijde van de Hamas-aanslagen van 7 oktober dat soldaten elkaar in haastig opgezette WhatsApp-groepen om hulp moesten vragen. Bovendien lag geen enkel plan klaar hoe militairen moesten reageren, blijkt uit een reconstructie van The New York Times.

Uit gesprekken die de Amerikaanse krant voerde met soldaten en officieren blijkt dat het Israëlische leger geen plan had hoe te reageren op een grootschalige Hamas-aanval op Israëlisch grondgebied. Daaruit ontstaat het beeld dat de Israëlische verdediging die dag aan alle kanten rammelde en onderbezet was.

Zo blijkt dat het Israëlische militaire hoofdkwartier in Tel Aviv pas een uur na de bestorming van duizenden Hamas-strijders de eerste instructies uitgaf. De militaire gezagvoerders beseften op dat moment niet dat de invasie van meerdere woonplaatsen in het zuidwestelijke deel van Israël al in volle gang was, waardoor Israëlische burgers op sommige plekken rond de Gazastrook nog urenlang aan hun lot waren overgelaten.

'Ze vermoorden ons'

Officieren en reservisten die werden opgetrommeld, beseften al snel in welke chaos ze waren beland. "Stuur snel het leger, ze vermoorden ons", stond in sms-berichten die soldaten elkaar stuurden. Andere eenheden moesten via sociale media horen wat er gaande was. Helikopterpiloten kregen de opdracht om naar nieuwsberichten en Telegram-kanalen te kijken voor het kiezen van hun doelen.

Gijzelingen, raketaanvallen en vuurgevechten: 'ongekende' aanval Hamas lijkt Israël te verrassen
Lees ook

Gijzelingen, raketaanvallen en vuurgevechten: 'ongekende' aanval Hamas lijkt Israël te verrassen

Sommige Israëlische eenheden vertrokken op eigen initiatief naar het zuiden, zonder centraal oproepbevel. "Er was geen verdedigingsplan voor een verrassingsaanval zoals we die op 7 oktober hebben gezien", zegt een brigadegeneraal tegen de krant.

De Israëlische commandotroepen die werden ingeschakeld waren slecht bewapend en onvoorbereid op een dagenlange strijd. De kleine teams van militairen die paraat stonden, duiden erop dat commandanten de potentiële dreiging fundamenteel verkeerd hadden ingeschat en nooit verwacht hadden dat Hamas in staat was tot een dusdanig grote aanval.

Soldaten afwezig of verplaatst

Dat blijkt ook uit het feit dat twee dagen voor de aanval ruim honderd soldaten werden verplaatst naar de Westelijke Jordaanoever. Ook viel Hamas - vermoedelijk doelbewust - aan op de joodse feestdag Simchat Torah en de sabbat, de wekelijkse rustdag in het jodendom. Daardoor was naar schatting ongeveer de helft van de 1.500 soldaten in het gebied afwezig die dag.

Israël en de Palestijnse gebieden (in het geel).© RTL Nieuws
Israël en de Palestijnse gebieden (in het geel).

Hamas profiteerde van de gemakzuchtigheid van het Israëlische leger door het veroveren van een onderbemande regionale commandopost, waardoor de militaire reactie verder werd vertraagd. Ook werden belangrijke kruispunten van snelwegen geblokkeerd, waardoor Israëlische soldaten in langdurige vuurgevechten belandden met Hamas-strijders. Die waren zwaar bewapend met machinegeweren, scherpschuttersgeweren, granaatwerpers en landmijnen.

Het Israëlische leger (ook wel afgekort tot IDF) wil voorlopig niet reageren op de bevindingen van de krant. "Dit soort vragen zullen in een later stadium worden onderzocht", schrijft het leger in een verklaring. De Israëlische regering heeft eerder een onderzoek naar gebeurtenissen van 7 oktober beloofd.

De 18-jarige Ofir Engel vertelt over zijn gijzeling door Hamas. Engel kreeg tijdens zijn gevangenschap versneld de Nederlandse nationaliteit.
Lees meer over
Oorlog tussen Hamas en IsraëlHamasAanslagenTerrorismeIsraël