Geen erfbelasting

Steenrijke erfgename geeft 25 miljoen euro weg: 'Als de staat het niet doet, doe ik het wel'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / APASteenrijke erfgename geeft 25 miljoen euro weg: 'Als de staat het niet doet, doe ik het wel'
RTL

De steenrijke Oostenrijkse erfgename Marlene Engelhorn heeft zoveel geld dat het haar 'oneerlijk' lijkt het allemaal zelf te houden. Ze heeft vijftig Oostenrijkers daarom gevraagd om te beslissen hoe het geld verdeeld moet worden.

De 31-jarige Marlene Engelhorn werd steenrijk dankzij het vermogen van haar oma, Traudl Engelhorn-Vechiatto. De familie werd rijk van het Duitse bedrijf BASF, dat Friedrich Engelhorn in de 19e eeuw oprichtte. Het farmaceutische bedrijf hield zich bezig met het maken van kleurstoffen.

'Een fortuin geërfd'

Het vermogen van Engelhorn-Vechiatto werd door het magazine Forbes al eens op 3,8 miljard euro geschat. In 2022 overleed ze, waarna Engelhorn een deel van het geld kreeg. Omdat in 2008 de erfbelasting in Oostenrijk werd afgeschaft, hoefde ze geen belasting te betalen over haar deel van de erfenis, schrijft de BBC

"De staat wil het geld niet eens belasten", zegt Engelhorn over haar beslissing om het grootste deel van haar erfenis te schenken. "Ik heb een fortuin geërfd terwijl ik er niets voor heb hoeven doen."

Vrouw (96) laat Frans gehucht miljoen na als 'haar graf onderhouden wordt'
Lees ook

Vrouw (96) laat Frans gehucht miljoen na als 'haar graf onderhouden wordt'

Ook voordat haar oma stierf, had Engelhorn al eens gezegd dat ze het grootste deel van haar erfenis weg zou geven. In 2021 zei ze zelfs 90 procent te willen doneren. Hoeveel geld ze zelf precies overhoudt, is niet duidelijk.

Dwarsdoorsnede samenleving

Engelhorn heeft 10.000 willekeurige Oostenrijkers een brief gestuurd met de vraag of ze willen helpen beslissen hoe ze haar geld moet verdelen. Er worden vijftig volwassenen uitgekozen die een dwarsdoorsnede van de samenleving moeten vormen.

Zelf bemoeit de erfgename zich vervolgens niet meer met het geld, de groep mensen mag besluiten waar het heen gaat. Het moet 'de samenleving verbeteren'.

'Ik grijp in'

"Als politici hun werk niet doen en mijn vermogen niet verdelen, doe ik het zelf wel", zegt ze in een verklaring. "Veel mensen komen met een fulltime baan niet rond en betalen belasting over elke euro die ze verdienen. Ik grijp daarom in."  

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
BelastingErfenisGeldLink in bioOostenrijk