Rotterdam viert feest

Totale afgang voor Ajax tegen Feyenoord, grootste nederlaag in eredivisie ooit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Olaf KraakTotale afgang voor Ajax tegen Feyenoord, grootste nederlaag in eredivisie ooit
RTL

Feyenoord heeft Ajax getrakteerd op een historische nederlaag: 6-0. Nooit eerder verloor de Amsterdamse ploeg met een groter verschil in de Eredivisie.

Met de ruime overwinning schiet Feyenoord het record uit de boeken van 29 november 1964: toen kreeg Ajax, ook in De Kuip en tegen Feyenoord, klop met 9-4. Bijna 60 jaar lang bleef dat het zwaarste verlies voor de recordkampioen, tot vandaag.

Late goals na fouten

De Rotterdammers waren in eigen stadion van begin tot eind superieur aan de gasten, die verdedigend open huis hielden en aanvallend al helemaal niets in te brengen hadden. Toch duurde het tot minuut 34 voordat het eerste verschil was gemaakt: Paixão verschalkte keeper Rulli, die de geblesseerde Ramaj verving, met een stiftje.

Een minuut later was het alweer raak: Minteh kon ongestoord inschieten. De Ajax-defensie kon zich de achterstand zelf aanrekenen: aan het eerste doelpunt ging een fout van Ahmetcan Kaplan vooraf, bij het tweede was het Jorrel Hato die schutterde.

Na een kopgoal kort voor rust van Hancko ging beide teams met 3-0 de kleedkamers in.

Na rust voerde Feyenoord de druk op, en Ajax bezweek opzichtig. De score liep via Minteh, Timber en Paixão  al snel op naar 6-0.

Eerder dit seizoen waren de Rotterdammers Ajax ook de baas, toen werd het 4-0 in de Johan Cruijff ArenA. Die wedstrijd in september werd toen in twee delen gespeeld, omdat Ajax-supporters de wedstrijd saboteerden door vuurwerk op het veld te gooien. Dat gebeurde in de 55ste minuut bij een 0-3 stand.

Een 6-0 uitslag is niet uniek voor de Klassieker. In 1975 en 1999 zette Ajax die score al op het bord. In 1983 wonnen de Amsterdammers thuis met 8-2, ook een verschil van 6.

Eerder deze week zag Feyenoord de kansen om de titel te verdedigen definitief uit zicht verdwijnen, door een 0-0 gelijkspel tegen Volendam. De ploeg van Arne Slot is nog wel in de race voor een hoofdprijs: op 21 april wacht NEC in de bekerfinale.

Feyenoord maakt het nog erger voor Ajax: gestaakte wedstrijd eindigt in 0-4

Ajax zakte door de nederlaag naar plaats zes in de Eredivisie. Met die plek zou de ploeg na het seizoen niet direct geplaatst zijn voor Europees voetbal. Dat kan wel afgedwongen worden via play-offs.

De 6-0 tegen de aartsrivaal illustreert het rampseizoen van de Amsterdammers. Vroeg in het seizoen werden technisch directeur Sven Mislintat en trainer Maurice Steijn al de laan uitgestuurd vanwege de povere prestaties. Onder interim-trainer John van 't Schip werd de weg naar boven ingezet, maar de laatste weken speelt de ploeg weer matig.

Ook deze week was er weer tegenslag in Amsterdam: de nieuwe algemeen directeur Alex Kroes, die nog maar twee weken in functie was, werd door Ajax geschorst omdat hij met voorkennis had gehandeld in aandelen van de club.

In deze video legt Michael van Praag, voorzitter van de RvC van Ajax, het besluit uit: