Oorlog Hamas-Israël

Meerdere Palestijnse doden bij aanvallen op Rafah, Erdoğan ontvangt Hamas-leider

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Editorial / dpa Picture-AllianceMeerdere Palestijnse doden bij aanvallen op Rafah, Erdoğan ontvangt Hamas-leider
RTL

Zeker tien Palestijnen zijn vandaag gedood door Israëlische luchtaanvallen in de stad Rafah, meldt nieuwszender Al Jazeera. Ook op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn Palestijnen gedood door het Israëlische leger. Israël zelf spreekt over tien gedode 'terroristen', Palestijnse bronnen hebben het over minstens vijf doden, onder wie een tiener.

In Rafah zouden plekken zijn aangevallen waar veel door de oorlog ontheemde families naartoe zijn gevlucht, meldt Al Jazeera. Onder de doden zouden zes kinderen zijn. 

In het westen van de stad werd een appartement getroffen en vielen negen doden. Het gebouw en andere omliggende panden zijn volgens Al Jazeera verwoest. Aanvankelijk werd geen melding gemaakt van slachtoffers in het oosten van Rafah, maar de nieuwszender kreeg van een ziekenhuis te horen dat een vrouw was omgekomen.

Een Palestijnse vrouw en kind zoeken tussen het puin veroorzaakt door de luchtaanval op Rafah naar persoonlijke bezittingen.© Editorial / AFP
Een Palestijnse vrouw en kind zoeken tussen het puin veroorzaakt door de luchtaanval op Rafah naar persoonlijke bezittingen.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël is het merendeel van de bevolking van Gaza naar Rafah gevlucht. Maar ook die stad wordt bestookt en Israël treft voorbereidingen voor een grootschalige grondoperatie tegen Hamas in Rafah.

'Terroristen'

Op de bezette Westelijke Jordaanoever werd donderdag het vluchtelingenkamp Nur Shams binnengevallen door het Israëlische leger. Daarbij werd volgens Israël een lokale leider van Islamitische Jihad gedood. Ook andere leden kwamen hierbij om. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid werd hierbij ook een 16-jarige jongen gedood. Volgens Israël zijn in totaal tien 'terroristen' gedood. 

De Israëlische strijdkrachten voeren regelmatig invallen uit op de Westelijke Jordaanoever. Die zijn volgens hen gericht op militanten, maar in de praktijk komen ook burgers om het leven.

Het geweld op de Westelijke Jordaanoever nam al toe voordat de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak en is sindsdien verder toegenomen. Sinds 7 oktober zijn ongeveer 480 Palestijnen gedood door Israëlische militairen of kolonisten, aldus Palestijnse functionarissen.

Door de Israëlische operatie in de Gazastrook zijn inmiddels ruim 34.000 mensen gedood, meldt het Palestijnse ministerie van Gezondheid. Die cijfers worden door Israël betwist, maar internationale organisaties zoals de VN geven aan de cijfers als betrouwbaar te zien. 

Ondertussen ontvangt de Turkse president Erdoğan vandaag de politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh. Erdoğan heeft herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor de Palestijnse zaak en zich fel uitgelaten over het beleid van de Israëlische regering. Hij noemde Hamas een 'bevrijdingsbeweging' en heeft de internationale gemeenschap meerdere malen gevraagd om harder op te treden tegen Israël.

Suikerfeest, ook wel bekend als Eid al fitr, werd afgelopen week overal ter wereld gevierd. In Gaza was er weinig reden voor blijdschap en feest.
Lees meer over
Benjamin NetanyahuIsraëlisch-Palestijns conflictOorlog tussen Hamas en IsraëlPalestijnse gebiedenIsraël