Zeker 1,4 miljoen Nederlanders hebben prediabetes
1,4 miljoen Nederlanders tussen de 40 en 75 jaar hebben prediabetes, een voorstadium van diabetes type 2. Dat concludeert de Universiteit Maastricht na een jarenlang onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt ook dat 14 procent van deze mensen daadwerkelijk binnen 8 jaar diabetes ontwikkelt.
Prediabetes is de benaming van het voorstadium van diabetes type 2, waarbij de gemeten bloedwaarden wel al langdurig te hoog zijn, maar nog niet de drempelwaarden hebben bereikt die gelden voor diabetes.
Het onderzoek werd gedaan door mensen in Zuid-Limburg tussen de 40 en 75 jaar acht jaar lang te volgen. De resultaten werden vervolgens vertaald naar de gehele Nederlandse bevolking. Het gaat in alle leeftijdscategorieën dus om nog veel meer dan die 1,4 miljoen mensen met prediabetes. En, als er geen actie wordt ondernomen, dus ook om vele honderdduizenden mensen die diabetes zullen ontwikkelen.
'Níét prima mee te leven'
Nu al zien artsen er wekelijks duizend diabetespatiënten bijkomen, onder wie opvallend veel kinderen, schrijven de onderzoekers. "Als we nu niets doen, komt er straks een diabetesgolf op ons af en dat heeft ernstige gevolgen. Diabetes is een ziekte waar níét prima mee te leven valt", zegt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds.
De 15-jarige Elize legde afgelopen winter nog uit wat de diagnose voor haar betekende:
Maar prediabetes is niet alleen een voorstadium van de ziekte. Het is op zichzelf ook al schadelijk voor de organen. "Als je op tijd weet of je risico loopt, dan kun je diabetes type 2 mogelijk voorkomen. Via www.diabetesfonds.nl kun je een risicotest doen die je vertelt of je in de gevarenzone zit", zegt Halbertsma.
Er zijn veel factoren die het risico op de ziekte vergroten. Een ongezonde leefstijl, zoals ongezonde voeding, roken, te weinig beweging, overgewicht, stress en ook achtergrond, leeftijd en erfelijkheid zijn van invloed.