Noorwegen, Ierland en Spanje erkennen de Palestijnse staat
Noorwegen, Ierland en Spanje gaan Palestina officieel als land erkennen. Dat hebben de premiers van de drie landen zojuist bekendgemaakt. De Noorse premier Jonas Gahr Støre zegt dat 'er zonder erkenning geen vrede in het Midden-Oosten kan zijn.'
De Ierse premier Simon Harris noemt het 'een historische en belangrijke dag voor Ierland en Palestina'. De drie landen benadrukken dat erkenning van Palestina cruciaal is om tot een blijvende oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestina te komen.
In totaal erkennen 146 landen Palestina nu, in het geel gemarkeerd op onderstaand kaartje. Vooral westerse landen erkennen Palestina nog niet. Ook Nederland doet dat niet. "Dat doen deze landen omdat Israël hun onvoorwaardelijke bondgenoot is", zegt Midden-Oosten-verslaggever Pepijn Nagtzaam. "Als Israël het niet wil, erkennen we Palestina niet."
Israël reageert dan ook ontzet op de beslissing van de drie landen. Het heeft de ambassadeurs uit Ierland, Spanje en Noorwegen teruggeroepen voor 'urgente beraadslagingen'.
“Israël doet zijn best om het bestaan van een Palestijnse staat en het Palestijnse volk te ontkennen”, zegt Nagtzaam. “Voor Israël was er geen Palestina voordat de moderne Israëlische staat daar kwam, zegt de Israëliërs, en het erkennen van een Palestijnse staat betekent ook toegeven dat Israël Palestijnse gebieden bezet houdt. Terwijl er wel degelijk een Palestijns volk is, en het overgrote deel van de landen in de VN erkent ook de Palestijnse staat. Ook al wordt dat gebied bezet."
Steun voor Israël brokkelt af
Of de erkenning van Palestina gelijk gevolgen gaat hebben, is nog maar de vraag. "De Palestijnen zullen denken: eerst zien, dan geloven", zegt Nagtzaam. "Maar de onvoorwaardelijke steun voor Israël brokkelt wel steeds meer af."
Noorwegen, Ierland en Spanje willen 'brengers van hoop' zijn, en streven naar een oplossing waarin Israël en Palestina als onafhankelijke staten in vrede kunnen bestaan. Ze zeggen te verwachten dat meer landen zich binnenkort bij hen aansluiten.