'Misdaden tegen de menselijkheid'

Aanklager Internationaal Strafhof vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en top Hamas

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Aanklager Internationaal Strafhof vraagt arrestatiebevel voor Netanyahu en top Hamas
RTL

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Khan, vraagt de rechter om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Israëlische defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders.

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal dat er 'gegronde redenen' zijn om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het zou onder andere gaan om uithongering van burgers 'als oorlogsmethode', uitroeiing en moord. Dat schrijft Khan in een vandaag gepubliceerde verklaring op de site van het ICC.

Moord, gijzeling, marteling 

Ook tegen de drie Hamasleiders is volgens Khan genoeg bewijs dat zij zich schuldig maakten aan misdaden tegen de menselijkheid. Yahya Sinwar wordt gezien als het hoofd van Hamas, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri als de militair opperbevelhebber en Ismail Haniyeh is hoofd van het politieke bureau. De Hamas-leden zouden volgens Khan onder andere uitroeiing als 'misdaad tegen de menselijkheid' op hun geweten hebben, zoals moord, gijzeling, marteling, verkrachting en andere seksuele misdaden.

In onderstaande video is te zien hoe de situatie in Rafah, in Gaza, onleefbaar wordt:

De aanklager van het ICC zegt bewijsmateriaal te hebben in de vorm van interviews met overlevenden en ooggetuigen, video- en fotomateriaal, audiofragmenten, satellietbeelden en verklaringen. 

'Diep bezorgd'

Khan laat weten 'diep bezorgd' te zijn, dat het onderzoek doorgaat en dat de aanklager niet zal aarzelen meer arrestatiebevelen in te dienen 'als dat nodig is'. Ook doet Khan in zijn verklaring een oproep aan alle partijen om de wetten na te leven. 

Nu moeten rechters van het Strafhof naar het verzoek van Khan gaan kijken. Pas dan kan worden besloten of de arrestatiebevelen definitief worden uitgevaardigd. 

Als dit gebeurt, betekent het dat landen die zijn aangesloten bij het ICC, waaronder Nederland, de verplichting hebben om deze personen aan te houden als zij het land binnenkomen. In het geval van de Russische president Vladimir Poetin zorgde dit er bijvoorbeeld al eens voor dat hij niet kwam spreken in Zuid-Afrika bij een internationale top, omdat dat land is aangesloten bij het ICC. 

Israëlische leger: lichamen drie gijzelaars gevonden, onder wie Duitse Shani
Lees ook

Israëlische leger: lichamen drie gijzelaars gevonden, onder wie Duitse Shani

'Misdaad van historische proporties'

In Israël is woedend gereageerd op het nieuws. De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, spreekt van 'een misdaad van historische proporties'. "Het trekken van parallellen tussen de leiders van een democratisch land dat vastbesloten is zichzelf te verdedigen tegen verachtelijke terreur en de leiders van een bloeddorstige terreurorganisatie is een verdraaiing van gerechtigheid", zei Gantz.

De Israëlische minister van Financiën, Bezalel Smotrich, noemt het verzoek van de aanklager een teken van 'hypocrisie en Jodenhaat'. "Arrestatiebevelen tegen hen zijn arrestatiebevelen tegen ons allemaal", aldus Smotrich. 

'Slachtoffer gelijk aan de beul'

Ook Hamas hekelt de aanvraag. "Dit stelt het slachtoffer gelijk aan de beul", aldus een topfunctionaris van de Palestijnse groepering. Hij spreekt van een aanmoediging voor Israël om door te gaan met zijn 'oorlog van uitroeiing' in Gaza.