Steeds meer westerse landen erkennen Palestina, maar Nederland nog niet
Erkenning van de Palestijnse staat was lange tijd taboe in het Westen, maar daar is vandaag verandering in gekomen. Tegelijkertijd maakten Noorwegen, Ierland en Spanje bekend Palestina te gaan erkennen. Nederland doet dat nog niet, maar 'er vindt echt een verschuiving plaats in Europa'.
Tot vandaag waren Bulgarije, Polen, Tsjechië, Roemenië, Slowakije, Hongarije, Griekenland en Zweden de enige landen in Europa die de Palestijnse staat erkennen, maar daar komen nu drie landen bij. De Nederlandse regering is nog niet van plan dat te doen. "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen RTL Nieuws.
Het totale aantal landen dat Palestina erkent komt nu op 146, ruim driekwart van alle landen. "We vergeten het vaak, maar Nederland behoort echt tot een kleine minderheid", zegt Midden-Oostenverslaggever Pepijn Nagtzaam.
"Bijna alle niet-westerse landen hebben het allang gedaan", zegt hoogleraar en arabist Maurits Berger over de erkenning van Palestina. "Het is vooral een discussie in het Westen. Daar vindt nu een verschuiving plaats. In de rest van de wereld is erkenning doodnormaal."
Westen wil Israël niet voor het hoofd stoten
Westerse landen hebben lang geweigerd Palestina te erkennen omdat ze nauwe banden met Israël onderhouden, legt Berger uit. "Onze uitgangspositie is dat Israël onze bondgenoot is, en Hamas de vijand. Naar de Palestijnen die ertussenin zitten hebben we lang niet gekeken."
Na 7 oktober, de aanvallen van Hamas op Israëliërs, is er iets veranderd. Berger: "De Israëlische reactie daarop heeft de wereld wakker geschud. De humanitaire situatie is dusdanig ernstig, dat een volgende stap nodig is." Sinds het Israëlische leger Gaza binnenviel, zijn ruim 35.000 Palestijnen omgekomen. De Gazastrook ligt grotendeels in puin en er is een tekort aan noodhulp.
Bekijk in deze video hoe Palestijnen proberen te vluchten voor het geweld:
De drie Europese landen die vandaag aankondigden Palestina te gaan erkennen, hopen dat dat kan bijdragen aan langdurige vrede. "Dit is een uiting van de ondubbelzinnige steun voor een tweestatenoplossing, het enige geloofwaardige pad naar vrijheid en veiligheid voor Israël, Palestina en hun volkeren", zegt de Ierse premier Simon Harris.
Twee staten naast elkaar
Een tweestatenoplossing gaat uit van een onafhankelijke staat Palestina en een onafhankelijke staat Israël die naast elkaar bestaan. Die twee staten zouden elkaars bestaansrecht en grenzen moeten erkennen. "Als je een tweestatenoplossing nastreeft, moet je wel erkennen dat de ander een staat is", zegt Nagtzaam.
Uiteindelijk is het dus vooral belangrijk dat Israël en Palestina elkaar erkennen, niet zozeer of Ierland, Spanje en Noorwegen dat doen. Toch zorgt de stap van deze drie landen voor meer druk op Israël. "Israël komt steeds meer geïsoleerd te staan", zegt hoogleraar Berger.
Hij wijst daarbij ook naar de aanklager het Internationaal Strafhof, die eerder deze week aankondigde de Israëlische premier Netanyahu te willen vervolgen. "Israël had altijd een soort uitzonderingspositie in de internationale betrekkingen, maar wordt steeds meer als een normaal land behandeld."
Erkenning van de staat Palestina verhoogt de druk op Israël, maar zal op korte termijn niet veel veranderen voor de Palestijnen, denkt Midden-Oosten-verslaggever Nagtzaam. "Maar dit geeft Palestina meer legitimiteit om te onderhandelen met Israël, en een bredere stem in de VN."
Naast Nederland hebben ook Frankrijk en de Verenigde Staten laten weten op dit moment nog niet open te staan voor erkenning van Palestina. Toch zeggen Ierland, Spanje en Noorwegen te verwachten dat meer landen zullen volgen.