Oekraïne wil ze net als andere westerse wapens graag ook kunnen gebruiken tegen doelwitten over de grens, maar de VS stellen zich nog schoorvoetend op. Amerikaanse toestemming is nodig, omdat de F-16's daar worden gemaakt.
Nederland overlegt met Amerikanen over F-16's voor Oekraïne
Nederland overlegt met de Verenigde Staten over de inzet van F-16's door Oekraïne, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Mogelijk kan Oekraïne ze in juni al inzetten.
"We zijn nog steeds druk bezig met de Amerikaanse regering om alle F-16's ter beschikking te stellen", zegt Bruins Slot op de vraag of de Amerikanen nog akkoord moeten geven. Nederland, de VS en onder andere Denemarken en België maken deel uit van een landencoalitie die Oekraïne aan de gevechtsvliegtuigen wil helpen.
Weerstand België
Nederland en Denemarken willen Oekraïne toestaan om ze ook over de grens te gebruiken, maar België heeft zich daartegen gekeerd. De kwestie is een belangrijk gespreksonderwerp op de bijeenkomst van NAVO-buitenlandministers in Praag.
Zonder goedkeuring van de VS kan het niet, zeggen NAVO-diplomaten. Washington gaat toestemming geven voor inzet van hun wapens op Russisch grondgebied, maar houdt wel allerlei beperkingen aan, melden Amerikaanse media.
Het Oekraïense leger kan niet wachten om de F-16's te gebruiken. De vliegtuigen kunnen het Oekraïense luchtruim veel veiliger maken, samen met andere vormen van luchtafweer zoals Patriotsystemen.
"De F-16 is met name geschikt om bijvoorbeeld grote aantallen kruisraketten te onderscheppen", zei defensiedeskundige Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) deze week tegen RTL Nieuws. Rusland heeft in de afgelopen twee jaar honderden kruisraketten afgevuurd op Oekraïense steden en infrastructuur.