Weerstations verbreken records

Twee hittegolven en een orkaan: Amerika gebukt onder extreem weer

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPTwee hittegolven en een orkaan: Amerika gebukt onder extreem weer
RTL

Meetstations in California verbreken hun eigen hitterecords, maar niet alleen aan de Amerikaanse westkust is het extreem warm, ook aan de oostkust is het met 41 graden bijzonder heet. En in het zuiden wint orkaan Beryl aan kracht. "Die komt morgen aan land en kan een stormvloed van 1,5 meter creëren."

De VS gaat gebukt onder meerdere hittegolven, maar die in Californië is historisch, vertelt Thijs Smink van Buienradar. In bijna alle westelijke staten is het 35 graden of warmer, op sommige plekken is het zelfs 40 tot ruim 50 graden.

De extreme hitte in Californië begon op de meeste plaatsen afgelopen vrijdag, en de houdt nog tot zeker aanstaande vrijdag aan. "In de omgeving van bijvoorbeeld Las Vegas en Death Valley heerst normaal al een heet woestijnklimaat, maar deze extreme hitte hebben ze daar ook nog vrijwel nooit gezien."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Wereldhitterecord

Voornamelijk in Death Valley houden ze de thermometer in de gaten. Het huidige wereldrecord, dat goedgekeurd is door de WMO, staat op 56,7 graden. "De verwachtingen nu zijn dat het de aankomende dagen 55 graden gaat worden in die regio. Dat is zeker in de buurt van het record, of het gehaald gaat worden, is niet zeker."

Aan de zuidkust bij Texas is het niet alleen warm, inwoners daar maken zich zorgen om orkaan Beryl, die morgen aan land komt. "Het zeewater voor de kust is bijzonder heet, zo'n 30 graden. Hierdoor neemt de orkaan in kracht toe en is er zelfs kans op een stormvloed van 1,5 meter."

Nog nooit eerder was er zo vroeg in het orkaanseizoen een orkaan van de sterkte als de huidige Beryl. Dat is geen toeval, sterker nog, waarschijnlijk is Beryl een voorbode van een heftig orkaanseizoen. In onderstaande video leggen we uit hoe dat zit.

Ook in Europa warm

Je zou het haast niet zeggen als je naar ons eigen weer kijkt, maar ook in Europa is het warm. In het zuidoosten van Europa, zoals in Roemenië en Griekenland, stijgen de temperaturen naar 38 tot plaatselijk 40 graden. "Het is bijzonder dat de hoge temperaturen lang aanhouden. Het is ook fors warmer dan normaal."

In Oekraïne zou het weleens de langste hittegolf ooit kunnen worden. "De hittegolf kan nog ruim een week aanhouden. Waarbij het enkele dagen achter elkaar 40 graden kan worden."

Randje zomerweer

"Daar krijgen we in Nederland dinsdag heel kort een staartje van mee, dan kan het 24 tot 27 graden worden. In Limburg zou het misschien zelfs 29 graden kunnen worden. Tegen het eind van de dag brengen onweersbuien verkoeling. De dagen daarna is het met 20 tot 25 graden niet meer zo fris als de afgelopen dagen. Woensdagmiddag zijn er nog een paar buien, maar in de avond verdwijnen ze en de voetbalwedstrijd tegen Engeland kunnen we waarschijnlijk droog kijken."

Voorlopig blijven we aan het randje van het echte zomerweer zitten. Maar, zegt Thijs, het kan net als bij een voetbalwedstrijd ineens omslaan. "Het hoeft niet de hele zomer zo wisselvallig te blijven. Wat we zien uit het verleden is dat als juli wisselvallig is, augustus warm kan eindigen." 

Duizenden stuwdammen in VS in gevaarlijk slechte staat
Lees ook

Duizenden stuwdammen in VS in gevaarlijk slechte staat

Lees meer over
BuienradarWeerHittegolfVerenigde Staten