Vrijgelaten Duitsers en Amerikanen weer in eigen land: 'Dit is geweldig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© APVrijgelaten Duitsers en Amerikanen weer in eigen land: 'Dit is geweldig'
Exclusief

De Amerikanen en Duitsers die gisteren zijn vrijgekomen na een gevangenenruil met Rusland, zijn aangekomen in hun eigen land. De Duitse bondskanselier Scholz en de Amerikaanse president Joe Biden wachtten hen op en zagen hoe familieleden hun dierbaren eindelijk weer in de armen konden sluiten. "Dit is geweldig", zei Biden.

Na dagen van geruchten werden gisteren zestien mensen vrijgelaten uit Russische en Belarussische gevangenissen bij de grootste gevangenenruil sinds de Koude Oorlog. Het ging om drie Amerikanen, vijf Duitsers en acht Russische politieke gevangenen.

In ruil daarvoor kreeg Rusland tien gevangenen terug: acht volwassenen en twee jonge kinderen van een echtpaar dat door Slovenië is vrijgelaten. Zij werden door Amerika en verschillende Europese landen vrijgelaten en zijn weer terug op Russische bodem. President Vladimir Poetin ving ze gisteravond persoonlijk op in de buurt van Moskou. 

Oud-marinier, journalist, moordenaar en 21 anderen vrij: zo ging het
Lees ook

Oud-marinier, journalist, moordenaar en 21 anderen vrij: zo ging het

Vannacht kwamen de vrijgelaten Duitse gevangenen weer thuis, ze werden opgewacht door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz op de luchthaven van Keulen. Hij stelde dat de komende dagen iedereen medisch moet worden onderzocht. "Velen vreesden voor hun gezondheid en ook voor hun leven - dit moet heel duidelijk worden gemaakt - en daarom is het ook belangrijk dat we deze bescherming nu hier voor hen mogelijk hebben gemaakt."

'Ik was ervan overtuigd dat dit kon'

Op de militaire luchtvaartbasis Joint Base Andrews in de staat Maryland kwamen ex-marinier Paul Whelan en de journalisten Evan Gershkovich en Alsu Kurmasheva aan. Ze werden opgewacht door president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. "Het heeft lang geduurd, maar ik was er absoluut van overtuigd dat we dit konden doen", zei Biden tegen verslaggevers van CNN

"De deal die hun vrijheid garandeerde was een staaltje van diplomatie." En dat was volgens Biden vooral voor Duitsland en Slovenië een 'moeilijke beslissing'. "Ik heb ze gevraagd om een ​​aantal dingen te doen die tegen hun directe belang ingaan." Biden noemde de Duitse bondskanselier Scholz dan ook 'ongelooflijk'. 

The Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich, na zijn vrijlating.© AP
The Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich, na zijn vrijlating.

The Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich zwaaide naar de pers toen hij het vliegtuig uitstapte. Toen hij zijn chef zag, riep hij: 'Hé baas!'. Hij bedankte hoofdredacteur Emma Tucker voor haar inspanningen om hem eruit te krijgen.

De hoofdredacteur van The Wall Street Journal noemde het gisteren al 'voorspelbaar' dat Gershkovich en anderen hun vrijheid terugkregen in ruil voor veroordeelde Russen in het Westen. Ze zei dat dit 'de enige oplossing was gezien het cynisme van Poetin'. 

In deze video deelt Rusland-correspondent Olaf Koens zijn kijk op de gevangenenruil: 

Lees meer over
Link in bioVerenigde StatenDuitsland