Burgemeester Ter Apel weer naar rechter om 'overvol' aanmeldcentrum, onenigheid met COA over cijfers
Gemeente Westerwolde stapt naar de rechter, omdat de limiet van 2000 mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel overschreden zou zijn. Daarmee is de deadline die de gemeente had gesteld, niet gehaald. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) beweert juist dat het wel gelukt is om het aantal asielzoekers onder de 2000 te brengen.
De gemeente waarbinnen het centrum ligt, zet de juridische procedure door om te zorgen dat het COA zich aan de afspraak van het maximumaantal houdt.
Het COA zegt daarentegen dat het afgelopen weekend wél is gelukt om het aantal mensen in Ter Apel onder de 2000 te brengen. Dat is het gevolg van extra maatregelen, stelt het COA. Het gaat om 1885 mensen, zegt de organisatie in een persbericht.
Overlooplocatie
Maar een woordvoerder van de gemeente Westerwolde zegt tegen RTL Nieuws dat de cijfers over de crisisnoodopvang die in Pekela sinds 1 juli open is, niet door het COA zijn meegeteld. Asielzoekers uit Ter Apel gaan 's avonds naar Pekela om de nacht door te brengen. Zo stelt het COA dat er hierdoor niet meer dan 2000 asielzoekers in Ter Apel overnachten.
Burgemeester Jaap Velema zegt erover: "Inclusief het aantal mensen die elke ochtend vanuit de overlooplocatie in Pekela komen is het aantal nog steeds te hoog, namelijk 2053. Er is geen sprake van een structurele oplossing."
Bij het centrum in Ter Apel mogen volgens afspraak niet meer dan 2000 mensen verblijven, maar al maandenlang ging het er dagelijks om tot ruim 200 mensen meer. Pas sinds een paar weken is er een daling te zien, maar het was dagelijks nog steeds meer dan 2000.
Tot nu toe heeft een dwangsom, die het COA aan de gemeente Westerwolde moest betalen voor schending van die afspraak, niet geleid tot minder dan het gestelde aantal.
Maatregelen Faber
Nadat migratieminister Marjolein Faber vrijdag toestemming had gegeven om één tot twee mensen meer te plaatsen in andere opvanglocaties vertrokken 'substantieel' meer mensen uit het centrum in de Groningse gemeente Westerwolde. Faber nam de maatregel omdat het aanmeldcentrum voller zit dan afgesproken met de gemeente. Die stapte daarom eerder naar de rechter.
Asielminister Marjolein Faber ontkent dat ze opvanglocaties dwingt om extra asielzoekers uit Ter Apel op te nemen, zei ze vrijdag tegen RTL Nieuws. Ze zei wel door de rechter gedwongen te worden om deze maatregel te nemen.
Uit de brief van het ministerie aan het COA bleek eerder dat andere maatregelen niet hebben geholpen. Dus werd er besloten tot deze maatregel, of zoals het ministerie het schrijft: '...blijft er niets anders over dan in ieder geval de eerder besproken last resort maatregel toe te passen: het extra uitplaatsen van 1, en het liefst twee, asielzoekers naar elke locatie in het land'.