Noodsituatie in aanmeldcentrum Ter Apel: gemeente Stadskanaal schiet te hulp
Het is op dit moment alle hens aan dek in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het COA zei eerder gisteravond dat de kans bestaat dat mensen buiten moeten slapen. Gemeente Stadskanaal heeft inmiddels laten weten 'in allerijl' een sporthal gereed te maken voor asielzoekers die buiten het aanmeldcentrum verblijven. Ook het Rode Kruis is aanwezig om te ondersteunen bij de noodopvanglocatie.
Omdat de toeloop te groot is vanavond, worden alleengaande mannen voorlopig tegengehouden. Het COA geeft vanavond vrouwen, kinderen en kwetsbare personen als eerste toegang tot het centrum.
"Alleengaande mannen moeten wachten en het is onzeker of zij vanavond naar binnen kunnen", aldus het COA. Volgens de organisatie is het besluit om de instroom bij de opvanglocatie in Ter Apel te beperken genomen omdat er een 'veiligheidsgrens' is bereikt. Rogér Pellemans, directeur opvang en begeleiding bij het COA, heeft in de talkshow Bar Laat gemeld dat er ongeveer 35 mannen buiten de poorten van het centrum moeten wachten.
Honderd veldbedden
De gemeente Stadskanaal schiet het COA en de gemeente Westerwolde te hulp door noodonderdak te bieden aan de asielzoekers die vannacht buiten het aanmeldcentrum in Ter Apel zouden moeten verblijven. Zij kunnen terecht in Sporthal De Spont. Het Rode Kruis heeft daarvoor honderd veldbedden, hygiënekits en dekens beschikbaar gesteld en helpt bij de opbouw van de locatie. Ook let de organisatie op mensen in kwetsbare posities.
NSC zal niet akkoord gaan met asielnoodwet bij negatief advies, Wilders reageert geïrriteerd
Gemeente Westerwolde zocht eerder al contact met andere gemeenten en het Rode Kruis om te voorkomen dat mensen buiten zouden moeten slapen. De asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel worden met bussen en onder begeleiding van het Rode Kruis naar gemeente Stadskanaal gebracht.
Burgemeester Klaas Sloots van gemeente Stadskanaal zegt dat dit niet de eerste keer is dat zijn gemeente het aanmeldcentrum in Ter Apel te hulp moet schieten. Al eerder plaatste de gemeente grote tenten om noodonderdak te bieden voor een nacht. "En ook nu vind ik dat we moeten helpen", aldus de burgemeester.
In de ochtend gaan de asielzoekers die vannacht in Stadskanaal verblijven terug naar Ter Apel, zodat zij verder kunnen met het proces van hun asielaanvraag. Sloots zegt dat het zeker geen oplossing is voor het probleem, 'maar het is in elk geval iets en in de ochtend kijken we wel verder. Wegkijken en nietsdoen gaan wij als Stadskanaal niet doen'.
Noodlokalen
De burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, zegt dat asielminister Marjolein Faber de gemeente bewust in de kou laat staan. Afgelopen weekend is er overleg tussen burgemeester Jaap Velema en Faber geweest.
In ditzelfde weekend was er al grote drukte op het terrein van het COA en werden er noodlokalen geplaatst die volgens de gemeente niet bestemd zijn voor overnachting. Er sliepen meer dan 2200 mensen in het centrum, waar het eigenlijk slechts plek biedt aan 2000. Bijna iedere dag wordt dit aantal overschreden.
Uit een controle van de gemeente bleek dat er toch 26 mensen overnachtten in die noodlokalen. 16 daarvan sliepen nog op een matras, de overige 10 beschikten hier niet over en hadden ook geen dekens.
De burgemeester gaf geen toestemming voor het gebruik van de noodlokalen. Enerzijds omdat dit niet onder de vergunning valt die is afgegeven voor het terrein en omdat het niet aan de brandveiligheidsvoorwaarden voldoet.
'Minister loopt weg van verantwoordelijkheid'
Het COA geeft aan geen andere keuze te hebben: mensen moeten óf in de noodlokalen slapen, óf buiten op het gras. Maar volgens burgemeester Velema heeft minister Faber tijd genoeg gehad om met echte oplossingen te komen zoals het verplaatsen naar hotels of kazernes.
"De minister loopt weg voor haar verantwoordelijkheid. Zij is verantwoordelijk voor mensen die voor asiel naar Nederland komen. Ze heeft tijd genoeg gehad en voldoende mogelijkheid om mensen op een fatsoenlijke manier onder te brengen. Dit doet ze bewust niet." Hij noemt het hele traject een schoffering van het lokale gezag.
Het ministerie van Asiel en Migratie zegt in een reactie dat de problemen in Ter Apel juist laten zien 'hoe hard de noodzaak is om de crisis uit te roepen'. Asielminister Marjolein Faber is van plan een asielcrisis uit te roepen, zodat ze maatregelen kan doorvoeren zonder dat er toestemming nodig is van de Eerste en Tweede Kamer.
De gemeente heeft voor het gebruik van de noodlokalen een last onder dwangsom opgelegd. Dat is een maatregel waarbij de overheid probeert een overtreding te beëindigen, te voorkomen of ervoor te zorgen dat de overtreder deze overtreding in de toekomst niet meer begaat. Als dit onverhoopt toch gebeurt, moet een boete worden betaald.
Megaboete
Het COA moet daarnaast al een zeer hoge boete betalen aan de gemeente Westerwolde. In januari bepaalde de rechter dat iedere dag dat het centrum meer dan 2000 asielzoekers zou huisvesten, het COA een boete van 15.000 euro moest betalen met een maximum van 1,5 miljoen. Dat bedrag werd in juni van dit jaar bereikt.