Kosten dierenarts rijzen de pan uit, Kamer wil ingrijpen: 'Tarieven zijn onaanvaardbaar'

De hoge kosten van de dierenarts zijn een doorn in het oog van veel baasjes. Daardoor ziet de Dierenbescherming steeds vaker verwaarloosde dieren. De Tweede Kamer wil op initiatief van de VVD ingrijpen: baasjes mogen niet meer worden overvallen door hoge kosten en er moet een onderzoek komen naar de grote, commerciële aanbieders om de stijgende tarieven aan banden te leggen.
Bij het asiel in Amersfoort zijn de afgelopen week drie kittens binnengekomen. Gedumpt, vermoedelijk omdat het baasje de zorg te duur vond. "We zien heel vaak bij dumping dat de hoge kosten meespelen. Mensen kunnen of willen de zorg niet betalen en dumpen het dier", zegt Niels Kalkman van de Dierenbescherming.
Hoge kosten
Vooral de spoedzorg is duur: behandelingen kunnen zo oplopen tot wel 1000 euro. "Vaak worden baasjes overvallen door de hoge kosten", zegt Kalkman. "En dan worden dieren verwaarloosd, achtergelaten of komen ze in het asiel terecht. En we vrezen het leed dat we niet zien." In deze video vertelt Kalkman meer over de situatie:
Steeds meer honden en katten raken verwaarloosd omdat hun baasjes de stijgende kosten voor de dierenarts niet meer kunnen of willen betalen. Het aantal zaken over katten steeg in twee jaar tijd met 22 procent, over honden met 15 procent, stelde de Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (LID) eerder dit jaar al.
Actie tegen oneerlijke prijzen
Ook de Tweede Kamer stoort zich aan die hoge dierenartskosten. De VVD komt vandaag met een voorstel waarbij de huisdierenzorg op de schop gaat en dat wordt gesteund door een Kamermeerderheid. Zo moeten tarieven van dierenartsen van tevoren inzichtelijk worden gemaakt. "Zodat het baasje niet meer overvallen wordt door de tarieven. En van tevoren precies weet wat een behandeling kost", zegt VVD-Kamerlid Thom van Campen.
Minister Wiersma zegt vanochtend in een reactie dat haar ministerie al onderzoek doet naar de hoge kosten. "Die zijn onwenselijk":
Ook wil de Kamer ingrijpen in de spoedzorg. "Veel van die spoedeisende zorg is overgenomen door een paar grote, commerciële ketens die de markt domineren. Het zou goed zijn als de ACM (Autoriteit Consument en Markt) daar eerst een goed onderzoek naar doet, waardoor die prijzen worden opgedreven. Het is namelijk niet eerlijk en dat moeten we voorkomen." Bij deze spoedeisende zorg wil de VVD kijken naar mogelijkheden om maximumtarieven in te stellen.
PVV, SP en PvdD dienden al eerder een voorstel in voor prijsplafonds voor medisch noodzakelijk behandelingen. De 'massale overnames' zijn die partijen een doorn in het oog. Maar tot op heden bleef het vanuit het ministerie nog stil.
De Dierenbescherming juicht zo'n onderzoek van harte toe. "Want we zien dat die spoedeisende zorg echt duur is." Dat de dierenartskosten stijgen, komt overigens ook door de inflatie en omdat de dierenartszorg steeds beter wordt, benadrukt Kalkman. "En kwaliteit kost nu eenmaal geld."
Rasdieren
Maar er is nog iets anders aan de hand. Dierenartsen zien ook veel gefokte dieren, zoals honden met korte snuiten. Ook daar wil de politiek wat aan doen. "We weten dat de helft van de dierzorg naar rasdieren gaat", zegt Van Campen. "Naar zieke, gefokte dieren. Vouwoortjes van katten, kortsnuitige honden. Dus ook hier kunnen we een enorme slag in slaan." Er zou daarom ook een keurmerk voor fokkers moeten komen.
Het ministerie van Landbouw erkende eerder al dat er 'signalen' zijn dat de prijzen bij dierenartsen zijn gestegen en laat daar momenteel een onderzoek naar doen. De resultaten worden eind dit jaar verwacht.
'Zet geld apart'
Wat het beste is om de zorgkosten voor je huisdier behapbaar te houden? De Dierenbescherming raadt baasjes aan altijd een geldpotje apart te houden. "Wees voorbereid op (onverwacht) hoge kosten. Dat kan met een verzekering, maar kan ook met een spaarpotje, omdat een verzekering ook weer niet alles vergoedt."