Trump wil uitstel TikTok-verbod, hoopt op 'politieke oplossing'

Aanstaand president Donald Trump heeft het Amerikaans Hooggerechtshof verzocht tot uitstel van de gedwongen verkoop of het verbod van TikTok in de VS. Hij wil op zoek naar een 'politieke oplossing'.
TikTok vecht voor zijn voortbestaan in de VS. De Amerikaans overheid ziet de populaire video-app als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat de Chinese eigenaar Bytedance gevoelige gegevens van Amerikanen zou moeten delen met de Chinese regering. China zou toegang hebben (of kunnen krijgen) tot de contacten en locatiegegevens van gebruikers.
Deadline in zicht
Om een gedwongen verkoop of verbod in de VS te voorkomen, heeft Bytedance een rechtszaak aangespannen tegen de Amerikaanse minister van Justitie. Die zaak die is opgelopen tot het hoogste hof van het land, het Hooggerechtshof.
Het Hooggerechtshof behandelt de zaak vanaf 10 januari, met het idee dat voor 19 januari - de dag waarop Trumps tweede termijn begint - een beslissing valt en dus een mogelijk verbod in werking treedt.
Maar Trump heeft nu via zijn advocaat om uitstel gevraagd. Hij laat een schriftelijk verzoek aan het hof weten 'tegen een verbod van TikTok' te zijn en wil 'het geschil oplossen via politieke middelen'. Ook wijst hij de brief op het beschermen van de vrijheid van meningsuiting van alle Amerikanen, 'inclusief de 170 miljoen Amerikanen die TikTok gebruiken'.
Trump draait
Trump wilde TikTok tijdens zijn eerste termijn nog verbannen uit de Amerikaanse appwinkels vanwege 'redenen van nationale veiligheid', samen met de eveneens Chinese app WeChat. Hij dreigde destijds met miljoenenboetes en gevangenisstraffen en wist de app enkele dagen te blokkeren, maar werd vervolgens teruggefloten door de Amerikaanse rechter op grond van de vrijheid van meningsuiting.
Videomakers op TikTok lieten vorig jaar weten dat ze een verbod belachelijk vinden:.
Tijdens zijn laatste verkiezingscampagne maakte Trump als presidentskandidaat plots veel gebruik van de video-app. Dit in de hoop om met name veel jongere kiezers te bereiken. Ook zei hij tijdens campagnebijeenkomsten plots dat hij TikTok zou 'redden'.
Mocht het Hooggerechtshof uitstel geven, betekent dat niet dat een gedwongen verkoop van de baan is. Er zouden veel kopers klaar staan om TikTok in Amerika over te nemen. De vraag is dan wel of eigenaar ByteDance in dat geval wel instemt met zo'n gedwongen verkoop als bijvoorbeeld de biedingen tegenvallen. Daarmee blijft de kans bestaan dat 170 miljoen Amerikanen - onder wie veel in Nederland populaire videomakers - straks toch geen gebruik meer kunnen maken van de app.