Juichen en dansen

Koningspaar gaat los bij Olympische Spelen: 'Moeten we koesteren'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKoningspaar gaat los bij Olympische Spelen: 'Moeten we koesteren'
RTL

Juichend, dansend en vol enthousiasme staat het Nederlandse koningspaar langs de zijlijn van verschillende olympische sporten. Afgelopen weekend deden koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelfs mee met 'Links rechts' van Snollebollekes. "Geen andere koninklijke gast in Parijs is zo enthousiast als onze koning met Máxima, Amalia en Alexia."

Op jacht naar goud

Ga naar de mooiste verhalen, de laatste video's en het nieuws over de Spelen.

Op sociale media wordt hier flink over gediscussieerd. De een noemt het enthousiasme van het koningspaar ordinair, de ander noemt het 'prachtig om te zien'.

Wat koningshuisverslaggever Jeroen Snel betreft, is de koninklijke familie gewoon dolenthousiast: "Wat ik zie, vind ik gewoon hartstikke leuk. Ze gaan gewoon compleet op in het gefeest, ook met het nummer van Snollebollekes. Dat moet wat mij betreft ook kunnen, het maakt ze uniek. Dat moeten we koesteren."

Hoe het koningspaar losging op het nummer, zie je hier:

Samen met atleten van het hockey- en skateboardteam dansten ze er flink op los.

Alle leden van de koninklijke familie zijn ook echt sportliefhebber, volgens koningshuisverslaggever Rick Evers. "Vooral onze koning en hij trekt zijn gezin daarin mee. Hij is heel fanatiek." De koning is ook erelid van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité.

Ook voorafgaand aan de Olympische Spelen maakte de koninklijke familie het enthousiasme over de Spelen al kenbaar. Zo zei prinses Amalia bij een fotomoment enkele maanden terug: "Het is toch wel weer heel gaaf wat mensen op zo'n niveau kunnen neerzetten. Ik kijk daar echt met volle bewondering naar."

Voor de bühne?

De koningshuiskenners denken dan ook niet dat het enthousiasme alleen voor de camera's of voor de bühne is. Zo noemt Snel als voorbeeld een foto van prinses Alexia die gisteren door de Daily Mail werd gepubliceerd, waarop ze kauwgom kauwend te zien is. "Ze vergeten ook een beetje dat de camera's ze wel steeds zien", zegt Snel. "Anders had Alexia die kauwgom wel weggelaten."

Rus had kippenvel na oogcontact met koning op tennisbaan
Lees ook

Rus had kippenvel na oogcontact met koning op tennisbaan

Dat zegt ook koningshuisdeskundige Justine Marcella. "Dit is hoe we ze kennen bij de Olympische Spelen. Als je de olympische sporters ernaar vraagt, die vinden het allemaal fantastisch. En het koningspaar is daar om de sporters aan te moedigen."

Snel noemt het moment waarop mountainbiker Puck Pieterse werd getroost door het koningspaar. Koning Willem-Alexander zei daar dat Nederland het waanzinnig vindt wat Pieterse heeft gepresteerd. Snel: "Het is geweldig dat Puck later, zodra het een beetje is gedaald, kan denken: het is wel heel gaaf dat de koning dit tegen me heeft gezegd."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Andere koningshuizen

Opvallend is het gedrag in ieder geval wel, zeker in vergelijking met andere koningshuizen die zich bij de Olympische Spelen laten zien. "Ik zie bijvoorbeeld de kinderen van koning Felipe van Spanje nog niet op het volkse muziek mee springen", zegt Evers. "Maar als er een gouden medaille wordt gewonnen, sluit ik niet uit dat bijvoorbeeld prins Albert van Monaco straks mee staat te springen."

Een ding wat de andere koningshuizen volgens Marcella sowieso niet hebben, wat de Oranjes wel hebben, zijn de Snollebollekes. "Wij hebben 'Links rechts', dat heeft verder niemand."

Niet alleen het koningspaar gaat los in Parijs, ook de Nederlandse supporters kunnen er wat van:

In het TeamNL huis heerste een vrolijke sfeer tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen.
Lees meer over
Koning Willem-AlexanderKoningin MáximaOlympische SpelenFrankrijk