5000 minder dan in 2023

Ministerie: voor het eerst in 4 jaar tijd daling aantal asielaanvragen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMinisterie: voor het eerst in 4 jaar tijd daling aantal asielaanvragen
RTL

Het aantal asielaanvragen is voor het eerst in vier jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Asiel en Migratie. Afgelopen jaar ontving de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) 5.000 asielverzoeken minder dan het jaar ervoor. Ook in de rest van Europa lijkt het aantal nieuwe asielaanvragen te dalen.

In 2024 werden bijna 45.600 asielaanvragen ingediend bij de IND. In de eerste maanden van het jaar waren het er aanzienlijk meer dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. In 2023 kwamen er in totaal nog 50.600 aanvragen binnen en in 2022 waren dat er 48.600. Het jaar daarvoor ging het om zo'n 36.800 aanvragen.

Meegeteld

Bij het tellen van het aantal aanvragen gaat het niet alleen om de komst van nieuwe asielzoekers in Ter Apel. Aanvragen van potentiële nareizigers worden ook meegeteld; zij mogen naar Nederland komen om zich te herenigen met een familielid dat in Nederland een verblijfsvergunning heeft gekregen, een proces dat tegenwoordig zo'n anderhalf tot twee jaar duurt. Aanvragen voor hervestiging en herplaatsing vallen ook onder de telling, al is dat aantal nihil.

Dit staat in de strenge asielwetten van PVV-minister Faber
Lees ook

Dit staat in de strenge asielwetten van PVV-minister Faber

In december stemde het kabinet in met strengere asielwetten. Zo wordt gezinshereniging van asielzoekers in Nederland beperkt en komt er een tweestatusstelsel. Daarmee wordt onderscheid gemaakt tussen asielzoekers met een 'A-status' en een 'B-status'. De 'A-status' is voor mensen die individueel bedreigd worden, de 'B-status' geldt voor mensen die tijdelijk in Nederland mogen blijven. Ook zullen er geen permanente verblijfsvergunningen meer worden uitgedeeld.

Deze strengere asielwetten van PVV-minister Faber hebben geen invloed gehad op de jaarcijfers van 2024.

In welke mate de val van het Syrische regime in december de jaarcijfers van 2024 heeft beïnvloed, is nog niet duidelijk. De specifieke cijfers van die maand ontbreken nog.

Syrië was over de afgelopen jaren het voornaamste land van herkomst van asielzoekers die een aanvraag indienden in Ter Apel. 44 procent van de aanvragen werd ingediend door Syriërs. Ook dienden veel mensen uit Irak, Turkije, Eritrea en Jemen een verzoek in. Die landen telden elk voor zo'n 5 procent van het aantal aanvragen.

Trend in de EU

Nog niet alle landen van de Europese Unie hebben hun cijfers doorgegeven. Maar aan de gegevens van de landen die hun cijfers al wel bekendgemaakt hebben is een daling van het aantal asielzoekers in Europa te zien. Dat zou te verklaren kunnen zijn door nieuwe afspraken tussen de Europese Unie en Noord-Afrikaanse landen om het aantal grensoversteken naar Italië in te perken, schrijft Trouw.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Marjolein FaberImmigratie- en Naturalisatiedienst (IND)AsielzoekersVluchtelingenTer Apel