Oproep politie Rotterdam aan vrouwen na toename aanrandingen: 'Wees extra alert'

Het aantal aanrandingen in Rotterdam neemt toe, meldt de politie. Sinds afgelopen november zijn er drie aangiften en zes meldingen gedaan. De politie doet een dringende oproep aan vrouwen extra alert te zijn. "Alsof de schuld alleen bij de vrouw ligt", zegt Anouk Bol van de Stichting De Veilige Nacht Rotterdam.
Een opvallend bericht van de politie Rotterdam op oudjaarsdag: "Uit onderzoek is gebleken dat er een toename van aanrandingen is in de directe omgeving van Rotterdam Centrum en Rotterdam Noord. Deze aanrandingen vinden met name plaats gedurende de nachtelijke uren en de vroege ochtend. Wij roepen vrouwen op om op deze tijdstippen in deze omgeving extra alert te zijn en bij verdachte situaties 112 te bellen. De politie heeft de zaken in onderzoek."
Impact aanranding groot
Sinds november zijn er drie aangiften gedaan en zes meldingen binnengekomen. De politie komt met deze oproep omdat ze het belangrijk vindt hierover te communiceren.
"De impact van aanrandingen is groot", zegt woordvoerder Esha Gowricharn. "Maar niet iedereen doet aangifte. Als er vrouwen zijn die ook hiermee te maken hebben gehad maar nog geen aangifte hebben gedaan, roepen we op dat alsnog te doen. Dat kan het onderzoek helpen."

Volgens de woordvoerder zijn dit jaar nog geen meldingen binnengekomen. Maar dat het bijna elk weekend raak is, weet Anouk Bol van de Stichting De Veilige Nacht Rotterdam als geen ander. Elke vrijdag- en zaterdagavond staat ze samen met haar collega Jara Tees van 23.00 tot 05.00 uur in de ochtend klaar om vrouwen of anderen te helpen op de Safe'R Spot in het hartje van Rotterdam.
'Moet je maar niet zo'n topje aantrekken'
"We staan daar om hulp en steun te bieden aan iedereen die wordt lastiggevallen, zich onveilig voelt of lichte medische hulp nodig heeft. Of te diep in het glaasje gekeken heeft", zegt ze.
"Afgelopen zaterdag stond hier nog een 18-jarig meisje bij wie de borsten waren betast in een club. De barmedewerkers wilden haar niet helpen en de bewaker wist haar nog te zeggen dat ze 'dan maar niet zo'n topje aan had moeten trekken'. Zo'n meisje helpen wij dan, we stellen haar gerust en schakelen eventueel de politie in wanneer nodig", vertelt Bol.
In deze video zie je hoe jongerenwerkers het gesprek aangaan over straatintimidatie:
De Safe'R Spot is een bus die in het hartje van het uitgaanscentrum van Rotterdam staat, op de hoek van de Lijnbaan en het Stadhuisplein. Steeds meer jongeren weten de 'veilige haven' te vinden. Mede daarom heeft de gemeente Rotterdam besloten dit project met nog twee jaar te verlengen.
Bij de Safe'R Spot werken verschillende instanties samen, zoals de gemeente, politie, 'ambulance-bikers', horeca-stewards en zorgmedewerkers. Volgens de woordvoerder van wethouder Robert Simons is de bus een 'oplettend oog tijdens het nachtleven'. Hij geeft aan dat de bus broodnodig is.
Oproep aan vrouwen
De woorden van de politie die vrouwen oproept extra alert te zijn, vallen op sociale media en bij Anouk Bol verkeerd. "Weer wordt de schuld bij de vrouw gelegd. Ik vind dat we een gedragsverandering moeten bewerkstelligen bij de daders."
Daarbij is de omgeving heel belangrijk, zegt ze. "Spreek gewoon je vrienden aan als je gedrag ziet wat niet hoort. Of je vrouw of man bent, staat daar los van. Als meerdere mensen en bijstanders dit doen, dan verander je pas echt iets."
Bol ziet vooral heel jong publiek. "Het zijn vooral jonge meiden die aangeraakt worden op plekken waar ze dat niet willen. Op een rustige avond hebben we twee meldingen, maar op een drukke avond hebben we er zo drie per uur." Volgens haar kennen mensen hun grenzen vaak niet meer als ze te veel op hebben.
De politie zegt nog geen verdachte te hebben opgepakt van de recente incidenten en kan nog niet zeggen of het om een of meerdere personen gaat.