Trump komt met sancties voor strafhof Den Haag, Nederland 'betreurt' dat

Donald Trump heeft gisteravond een decreet getekend met sancties tegen het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikaanse president noemt het werk van het strafhof 'illegaal en ongegrond'. Hij maakt zich vooral boos om een arrestatiebevel tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn trouwe bondgenoot.
De sancties hebben gevolgen voor medewerkers van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Al hun Amerikaanse bankrekeningen en andere bezittingen in de Verenigde Staten worden bevroren en zij mogen – net als hun familieleden – de Verenigde Staten niet meer bezoeken.
Bekijk hier de reactie van premier Dick Schoof op de sancties:
Oorlogsmisdaden Gaza
De Verenigde Staten zijn al langer boos op het ICC, vooral omdat het een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd voor de Israëlische premier Netanyahu. Hij, en zijn voormalig minister van Defensie Yoav Gallant worden door het strafhof gezocht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Gazastrook.
Gaat Netanyahu ook echt de cel in? In deze video leggen we uit wat er precies gaat gebeuren met het arrestatiebevel tegen de Israëlische premier:
'Essentieel werk'
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, heeft vannacht via X gereageerd op de sancties. "Nederland betreurt het decreet over het Internationaal Strafhof", schrijft hij. "Het werk van het hof is essentieel in de strijd tegen straffeloosheid. Ons land heeft een sterke reputatie en verantwoordelijkheid als gastland van belangrijke internationaalrechtelijke instituten."
"Nederland draagt actief bij aan het versterken van de internationale rechtsorde en multilaterale samenwerking en zal bindende internationaalrechtelijke en verdragsmatige verplichtingen te goeder trouw nakomen", vervolgt Veldkamp.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Salaris vooruitbetaald
Persbureau Reuters meldt dat het strafhof al rekening hield met de sancties en daarom drie maanden salaris vooruit had betaald aan medewerkers. "We veroordelen alle acties die zijn bedoeld om het Internationaal Strafhof of onze medewerkers te intimideren of om onze juridische onafhankelijkheid te ondermijnen", meldde het strafhof eerder al.
Het Amerikaanse parlement stemde vorige maand al voor sancties tegen het ICC, maar de Senaat stemde daar vorige week tegen. Trump heeft met het presidentieel decreet alsnog sancties ingesteld.
Wat is het ICC?
Het Internationaal Strafhof (ICC), in 2002 begonnen, is 's werelds enige onafhankelijke rechtbank die is opgericht om ernstige misdaden als genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te onderzoeken.
Er zijn 125 landen aangesloten bij het ICC. Israël is geen lid, net als bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Rusland. Nederland en de rest van de Europese Unie zijn wel aangesloten bij het ICC.

Landen die lid zijn van het strafhof, zijn juridisch verplicht om verdachten die op hun grondgebied komen aan Den Haag uit te leveren.
Vorige maand zorgde dat voor flinke opschudding, toen Polen bekendmaakte dat Netanyahu naar het land mocht komen – en niet opgepakt zou worden. Besluiten van het ICC moeten nageleefd worden, legde het strafhof toen aan RTL Nieuws uit.
Het is niet voor het eerst dat Donald Trump sancties instelt tegen het ICC. Tijdens zijn eerste termijn als president van de Verenigde Staten deed hij dat ook al, toen omdat hij het niet eens was met een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden van Amerikaanse militairen in Afghanistan. Een rechter zette later een streep door die sancties.
Trouwe bondgenoot
Trump tekende het decreet in de week dat Netanyahu hem bezocht in de Verenigde Staten. De Amerikaanse president liet duidelijk merken dat de Israëlische premier een trouwe bondgenoot van hem is. Hij zorgde voor grote verbazing met een persconferentie waarin hij zei dat de Verenigde Staten de bezette Gazastrook kunnen overnemen. Bekijk dat hier: