Het OM vindt dat V. wel via de marifoon het overige scheepvaartverkeer had moeten waarschuwen. V. vraagt zich af of een melding zinvol was geweest. "In dit geval had het een aanvaring niet voorkomen", zei de kapitein.
Werkstraffen geëist tegen schippers rondvaartboot en watertaxi Rotterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft werkstraffen geëist tegen de schippers van een rondvaartboot en een watertaxi, die in 2022 op de Nieuwe Maas in Rotterdam met elkaar in botsing kwamen. De schippers hadden wat het OM betreft het ongeluk moeten voorkomen.
Tegen de 75-jarige schipper van de Maastaxi, die al sinds 1993 bij het bedrijf werkt, is een taakstraf van 150 uur geëist en een boete van 1000 euro. Het OM heeft tegen de 51-jarige schipper van de rondvaartboot een werkstraf van 120 uur geëist en eenzelfde boete.
Zes mensen aan boord
De botsing gebeurde op 21 juli 2022. De watertaxi met zes mensen aan boord kapseisde door het ongeluk. Het ging om de kapitein, vier volwassen passagiers en een kind Bekijk de beelden hier:
De opvarenden lagen een kwartier in het water, waarvan negen minuten in de omgeslagen watertaxi. Drie van de passagiers raakten hierdoor lichtgewond.
Vaarregels
De schippers hebben wat het OM betreft niet genoeg uitgekeken en opgelet ten tijde van het ongeluk. Ook zouden ze zich volgens het OM niet aan de vaarregels hebben gehouden, waardoor ze mensenlevens in gevaar hebben gebracht.
De watertaxi had volgens het OM bovendien voorrang moeten verlenen aan het grote schip Marco Polo van rederij Spido, ofwel de rondvaartboot.
"Onoplettendheid op het water brengt grote risico's met zich mee, zeker op de Nieuwe Maas. Die risico's waren bij beide verdachten bekend", zei de aanklager. "Ze hebben eigen invulling gegeven aan de geldende regels."
Schuine lijn
Het ongeluk gebeurde toen de watertaxi in een schuine lijn onder de Erasmusbrug doorvoer op weg naar de Leuvehaven. De boot kwam daardoor voor de boeg van de pas vertrokken rondvaartboot terecht. Aan boord van de rondvaartboot zaten ruim tachtig passagiers.
Schipper Menno V. (51) zei dat de watertaxi vanaf de rechterkant uit een dode hoek tevoorschijn kwam en dat hij na de botsing direct de noodstop indrukte. Schipper Willem de J. (75) van de watertaxi zei het onbegrijpelijk te vinden dat hij de rondvaartboot niet had gezien.
Marifoon
V. van de rondvaartboot gebruikte de marifoon niet bij aanvang van de rondvaart en is daar naar eigen zeggen ook niet toe verplicht op dagen dat het rustig is op het water. Een marifoon wordt gebruikt voor maritieme communicatie, ofwel op het water.