Unicum: eerste patiënt in Nederland krijgt migraine-implantaat

Voor het eerst heeft een patiënt in Nederland een implantaat gekregen voor chronische migraine. Dit gebeurde in het Erasmus MC in Rotterdam. Het implantaat is nog onderdeel van een lopende studie, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.
Het Nederlandse bedrijf Salvia BioElectronics heeft de migrainetherapie ontwikkeld. De therapie bestaat uit twee dunne implantaten, één wordt net onder de huid van het voorhoofd ingebracht en één net onder de huid van het achterhoofd. Met een apparaatje wordt de therapie geactiveerd.
Neuromodulatie
Het implantaat vermindert de hoeveelheid migraineaanvallen door zachte elektrische schokjes af te geven aan de zenuwen die bij migraine betrokken zijn. Dit wordt neuromodulatie genoemd, deze technologie wordt ook al jaren toegepast bij Parkinson en epilepsie.
Ook bij clusterhoofdpijn is neuromodulatie succesvol gebleken, stelt Frank Huygen, hoogleraar Anesthesiologie bij het Erasmus MC. "Chronische migraine is een andere aandoening, en we willen graag onderzoeken of neuromodulatie ook werkt bij migrainepatiënten."
Belemmering
Volgens migraine-expert en neuroloog Hans Carpay heeft één tot twee procent van de wereldbevolking last van chronische migraine. "De meeste patiënten zijn jonge mensen in de bloei van hun leven, vaak vrouwen. Veel van hen ervaren onvoldoende verlichting bij bestaande therapie of medicatie, waardoor ze vaak nauwelijks kunnen werken en belangrijke delen van hun sociale leven missen. Voor sommigen vormt de ziekte zelfs een belemmering om een gezin te starten."
De eerste testresultaten van de migrainetherapie zijn veelbelovend, maar er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid aan te tonen.
In de Verenigde Staten is eerder geëxperimenteerd met het inbrengen van implantaten om een verlamde man weer te laten praten. Hoe dat gelukt is, zie je in onderstaande video: