Nieuw soort operatie om hoofdpijn te verhelpen 'houdt wetenschappelijk niet stand'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Mauritius ImagesNieuw soort operatie om hoofdpijn te verhelpen 'houdt wetenschappelijk niet stand'
Live

Twee Nederlandse artsen zeggen in hun nieuwe kliniek mensen van ernstige hoofdpijnklachten af te kunnen helpen door een operatie. Maar de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging (NHV) twijfelt aan die claim. De operatie kost ongeveer 5000 euro en komt voort uit een behandeling met botox die blijkt aan te slaan bij migrainepatiënten.

De twee kno-artsen, Wilbert Boek en Hubert Faber, zeggen met hun operatie zo'n 30 procent van de migrainepatiënten te kunnen helpen. Ze zien een grote behoefte aan de behandeling. "Migraine beheerst het leven van duizenden Nederlanders", zegt Faber.

'Geen wetenschappelijk bewijs'

Maar Hans Carpay van de NHV reageert kritisch op de beweringen van de kno-artsen. "Je kunt niet de claim doen dat je al deze mensen met een operatie kunt genezen, als er geen wetenschappelijk bewijs bestaat van het effect ervan op migraine."

De NHV maakt zich vooral zorgen om de vaak 'wanhopige' mensen die aan ernstige migraine lijden en elke mogelijkheid tot genezing aangrijpen. "De kans is erg groot dat je 5000 euro betaalt en teleurgesteld zult zijn over het effect. Het is een ingewikkelde bewering – zonder bewijs, maar mét een enorm prijskaartje." 

Migrainepatiënten vaak onbegrepen: 'Mijn dag bestaat uit rusten en medicijnen slikken'
Lees ook

Migrainepatiënten vaak onbegrepen: 'Mijn dag bestaat uit rusten en medicijnen slikken'

"Daar ben ik het niet mee eens", zegt kno-arts Boek. "We hebben op onze website heel duidelijk de literatuur staan. De meest doorslaggevende is een literatuuronderzoek van twee jaar geleden, waarin 68 goede, serieuze onderzoeken bij elkaar zijn gevoegd. Daar zijn ze naar de getallen gaan kijken waaruit blijkt dat de operatie heel duidelijk superieur is aan andere behandelingen."

Carpay vraagt zich af waarom de operatie, 'als het zo'n grote doorbraak zou zijn', dan niet wordt vergoed. "Dit soort claims moeten niet gedaan worden door medisch specialisten die de indruk wekken dat ze aan een ziekenhuis verbonden zijn."

Verschillende soorten hoofdpijn 

Volgens Michiel Zuidam, plastisch chirurg bij het Erasmus MC, is het vooral van groot belang onderscheid te maken in het type hoofdpijn dat hiermee verholpen zou kunnen worden. "Iemand met zenuwbeklemmingshoofdpijn zou je prima kunnen opereren om de zenuw meer ruimte te geven, maar dit gaat niet om migrainehoofdpijn." 

Ook Zuidam twijfelt aan het kunnen helpen van mensen met migraine. "Wij doen al drie jaar studie in het Erasmus MC naar het effect van operaties op hoofdpijn, maar er is geen enkel bewijs dat een operatie voor migrainehoofdpijn effect heeft." 

Het is volgens de chirurg belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt dat lang niet iedereen met migraine geschikt is voor de operatie en dat daar in geen geval misverstanden over mogen ontstaan. "Er zijn wel 1001 verschillende soorten hoofdpijn, maar alleen deze ene soort, zenuwbeklemmingshoofdpijn, is geschikt voor chirurgie."

Werking operatie

Bij een groep patiënten met ernstige hoofdpijn lijken de klachten uit het voorhoofd te komen. Daar lopen vanuit de oogkassen twee zenuwen omhoog richting de schedel en de hersenen. Als die zenuwen bekneld zitten, kan dat flinke hoofdpijn veroorzaken. 

"Deze zenuw die bekneld raakt, ligt rond je wenkbrauwen, en die leggen we vrij zodat we de beknelling weghalen" legt Boek uit. Dit doen de artsen onder andere met botox, dat de spier verslapt. "Via een sneetje in de haargrens zoeken we die zenuw op en leggen we hem vrij, ook los van de spier."

Lees meer over
OperatieMigraineEditie NL Link in bioNederland