44 gedupeerden van explosie Tarwekamp krijgen allemaal ruim 15.000 euro uitbetaald

44 mensen die zijn getroffen door de explosie aan de Tarwekamp in Den Haag krijgen na vanmiddag ongeveer 15.000 euro uitgekeerd. In totaal is er na de ramp bijna 700.000 euro voor hen ingezameld. Dat bedrag wordt verdeeld over gedupeerde bewoners en ondernemers, die nog steeds niet terug kunnen naar hun panden.
Vanmiddag is een symbolische overhandiging van een cheque in familiecentrum Stichting Lichtpuntjes van Mariahoeve. Dat zit om de hoek bij de Tarwekamp.
Door de enorme explosie kwamen zes mensen om het leven. Vijf woningen werden volledig verwoest en omliggende panden raakten zwaar beschadigd. De eigenaren en huurders van die panden kunnen niet terug naar hun woning of winkel.
Panden niet betreden
"Er heerst grote onzekerheid", zegt Naomi van Vliet van het familiecentrum. "Iedereen is natuurlijk blij met het geld, maar aan de andere kant is het heel heftig. We zijn niet in feeststemming. De hulp is fijn, maar er is ook veel ellende. De getroffenen weten niet hoe het verder gaat."
De getroffen bewoners zijn verhuisd naar een andere woning in de wijk, of een andere plek in Den Haag. De 78-jarige Albert woonde in het appartementencomplex. Zijn woning stortte net niet in. Albert kan zijn appartement niet in en woont daarom tot 1 juli in Scheveningen. "Ik voel me nergens echt thuis", zei hij eerder tegen RTL Nieuws. In deze video laat hij zien dat zijn woning net niet is ingestort:
"Naar omstandigheden gaat het redelijk goed", zegt hij. Albert zoekt naar een betere woning dan zijn tijdelijke onderkomen in Scheveningen. "Over de financiële kwestie is weinig bekend, hopelijk weten we over een paar weken meer. Ik krijg wel wat terug van de inboedelverzekering, maar dat is niet genoeg om een nieuwe woning van te kopen."
Federatie van Chinese Organisaties
Vorige maand bleek uit onderzoek dat de woningen en bedrijfsruimtes die beschadigd raakten niet stabiel zijn. De stabiliteit kan worden verbeterd met gemetselde muren of stalen portalen, maar volgens de gemeente gaat dat nog maanden duren. "Ook is het niet uitgesloten dat dit deel pas weer gebruikt kan worden als het deel dat helemaal is verwoest, weer is herbouwd", zei de gemeente na het onderzoek.
654.000 euro van het totaal werd ingezameld via doneeractie.nl. De Landelijke Federatie van Chinese Organisaties zamelde ook nog eens ruim 45.000 euro in. Over het deel dat werd ingezameld via doneeractie.nl wordt een klein deel ingehouden.
Van de zes overledenen kwamen er drie uit hetzelfde Chinese gezin, een 8-jarige zoon overleefde de explosie als enige. Eerder werd al geld ingezameld voor de begrafenis van zijn familie. Vervolgens is er een bedrag vanuit de Chinese gemeenschap apart gezet voor de gedupeerden.
Vier verdachten
Voor de dodelijke explosie, die gericht was tegen een bruidsmodezaak aan de Tarwekamp, zitten vier verdachten vast. Het gaat om een 33-jarige man uit Rotterdam, twee mannen uit Roosendaal van 29 en 23, en een 33-jarige man uit Oosterhout. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de explosie op 7 december in Den Haag en brandstichting in een auto diezelfde ochtend.
De 33-jarige man zou een relatie hebben gehad met de eigenaresse van de bruidsmodezaak en haar een lesje hebben willen leren. Volgens meerdere advocaten is de aanslagplegers een bedrag van 1500 euro beloofd. De raadsmannen schetsen het beeld dat de verdachten het niet met elkaar eens waren over de vraag hoe de aanslag gepleegd moest worden.
Hoe de explosie tot stand is gekomen, is nog niet bekend. Forensisch onderzoek is nog niet afgerond. Op 14 maart 2025 is een eerste openbare zitting.