Hondje overleden na sprong in zee: 'Achterna springen kan levensgevaarlijk zijn'

Een hond die gisteren uit opwinding van de Noordpier in Velsen-Noord sprong, is overleden. Een soortgelijk incident liep twee weken geleden nog dramatischer af: toen redde de hond het wel, maar het baasje dat de hond achterna sprong niet. "Binnen vijf minuten raak je al onderkoeld."
De waarschuwing komt van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De niet-aangelijnde hond sprong gisteren over een muurtje van de pier uit opwinding het water in. Zowel het baasje als de hond besefte niet dat de ijskoude zee meters lager lag.
Marjolein Sturk, woordvoerder van de KNRM, vertelt dat ze bij aankomst de hond levenloos in het water zagen drijven. "De opstapper besefte dat er geen tijd was te verliezen. Hij ging direct het water in en wist de hond snel aan boord te krijgen."
Zwaar onderkoeld
De reanimatie begon en het dier kreeg zuurstof toegediend. "Wonderwel zagen we de hond langzaam weer ademen." Het dier werd met een langzame, maar zelfstandige ademhaling overgedragen aan de dierenambulance Kennemerland.
"Helaas kregen we later toch het bericht dat de hond, ondanks alle inspanningen en de zorg van de dierenarts, is overleden. Het dier was zwaar onderkoeld."
Volgens Sturk beseffen we te weinig dat de watertemperatuur nu zo'n 4 graden is. Zowel mens als dier houdt het daardoor niet langer dan vijf minuten vol. "Als je er al op eigen kracht uit kunt komen", zegt Sturk. "Je loopt namelijk ook het risico je been te breken als je de Noordpier in springt, daar liggen veel blokken. Een gebroken been in combinatie met kou kan levensgevaarlijk zijn."
Baasje overleden
De KNRM komt gemiddeld zo'n veertig keer per jaar in actie voor een hond. Het incident van twee weken geleden had plaats in Volendam en liep nog ernstiger af: de hond overleefde, maar zijn baasje niet.
De hond werd dinsdagochtend 4 februari loslopend gevonden bij een jachthaven. Op camerabeelden was te zien dat het baasje de avond tevoren in het water was gevallen, kort nadat hij het dier uit het water had gehaald.

Volgens Sturk raak je bij deze watertemperaturen al snel onderkoeld. "Je lichaam komt in een cold shock terecht." Dat is een fysiologische reactie die optreedt wanneer het lichaam plotseling wordt blootgesteld aan koud water.
'Spring hond niet achterna'
De reactie kan ernstige gevolgen hebben, zoals ademhalingsproblemen, verhoogde hartslag en verlies van bewustzijn. "Hoe kouder het water, hoe heviger de reactie van het menselijk lichaam. De meeste mensen verdrinken door zo'n snel optredende cold shock, niet door de geleidelijk hieropvolgende onderkoeling, zoals vaak wordt gedacht."
De KNRM waarschuwt iedereen in deze omstandigheden nooit een hond achterna te springen als die in het water terechtkomt. "Schat de situatie in en bel indien nodig 112 of de Kustwacht op 0900-0111."