Slachtoffer Roshin

Broers en neven krijgen 25 jaar cel voor eerwraakmoord Apeldoorn

·Aangepast:
© ANPBroers en neven krijgen 25 jaar cel voor eerwraakmoord Apeldoorn
RTL

De vier mannen die worden verdacht van de eerwraakmoord op een 28-jarige vrouw in Apeldoorn hebben daarvoor 25 jaar cel gekregen. Dat bleek vandaag in de rechtbank. Ze stuurden elkaar voorafgaand aan de moord schokkende audioberichten en chats over het lot van het slachtoffer Roshin.

"Ze verdient het om in twee stukken weggegooid te worden", stond in een van de berichten die de 27-jarige neef van het slachtoffer zou hebben gestuurd. 

28 messteken

En aan de jongste broer van het slachtoffer, eveneens verdachte, zou hij hebben geschreven: "Als ze niet gedood wordt, dan wordt ze gehandicapt."

Celal kreeg als kind moordopdracht van familie: 'Het was geen vraag, het werd opgelegd'
Lees ook

Celal kreeg als kind moordopdracht van familie: 'Het was geen vraag, het werd opgelegd'

De vrouw liep op 5 september 2023 op de Casper Fagelstraat in het zuiden van Apeldoorn toen ze volgens het Openbaar Ministerie van achteren werd aangevallen door de mannen uit de Syrische familie. Ze werd met 28 messteken in haar bovenlichaam, hals en hoofd gedood. 

Haar 3-jarige dochter was getuige van de moord en hield moeders hand vast bij de eerste steek in haar hals. 'Mama, een beetje au', zou ze hebben gezegd volgens het OM. Het meisje bleef fysiek ongedeerd.

Hoofdverdachte was Peshang A. (36). A. woont in Denemarken en is de broer van het slachtoffer. Hij werd direct na de steekpartij gearresteerd, toen hij zich over zijn nichtje ontfermde en heeft het doodsteken van zijn zus bekend. Hij vond dat ze zich niet had gedragen, vertelde hij direct op weg naar het politiebureau. Hij had cocaïne gebruikt. 

'Zedenloos gedrag'

"Ik was niet bij mijn verstand", vertelde hij de rechters nu. De medeverdachten zijn een andere broer (28) en twee neven uit Duitsland. Een van hen, Ahmad A. (37) was ook de ex-man van het slachtoffer.

De familie verweet het slachtoffer 'zedenloos gedrag' na haar scheiding en wilde dat ze terug bij haar ouders in Den Haag zou komen wonen, volgens traditie. 

Roshin wilde echter in Apeldoorn blijven wonen met haar dochtertje en kreeg een nieuwe relatie. "Als het meisje er niet was, had ik je al gewurgd", stond in een bericht van haar 27-jarige broer.

Hoger beroep

De verdachten gaan in hoger beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Volgens David Rutten, de advocaat van de ex-man, zijn er 'heel veel andere berichten verstuurd waaruit een hele andere lezing kan worden gedestilleerd'. Die wil hij in hoger beroep aan het gerechtshof voorleggen.

"De berichten zijn voor meer dan één uitleg vatbaar", zegt ook de advocaat van Peshang A., Mischa van den Hoonaard. Hij vindt bovendien de straf te hoog 'in vergelijking met andere moordzaken'.

De raadsvrouw van de jongste broer Ahmad noemt het vonnis een 'onterechte beslissing'. "Mijn cliënt stelt onschuldig te zijn voor de moord op zijn zus", zegt Feride Tosun. "Hij was er niet bij betrokken". De jongste broer was tijdens het strafproces op vrije voeten, maar moest na de uitspraak direct de cel in.

Eergerelateerd geweld

Volgens de Rijksoverheid is eergerelateerd geweld geestelijk of lichamelijk geweld om de eer van een familie te beschermen of herstellen. Bijvoorbeeld omdat een jonge vrouw aan een gedwongen huwelijk probeert te ontkomen.

Er zijn verschillende vormen van eergerelateerd geweld waarvan (jonge) vrouwen en mannen slachtoffer worden. Denk aan lichamelijke mishandeling of bedreiging om de eer te herstellen. In het ergste geval wordt het slachtoffer vermoord. Vaak zijn hele gezinnen, families en soms zelfs gemeenschappen betrokken.

Lees meer over
EerwraakGemeente Apeldoorn