Kan het sneller dan Bolt? Wetenschappers berekenen maximale menselijke hardloopsnelheid

Wie hardlopers als Usain Bolt de 100 meter ziet lopen, denkt waarschijnlijk: veel harder kan het niet meer. Dat klopt, zeggen wetenschappers van twee Nederlandse universiteiten na onderzoek. De mens zit aan de grens van zijn kunnen. Maar: iéts sneller kan nog wel.
Dat is de conclusie van twee wiskundig statistici. Het gaat om John Einmahl van de Universiteit van Tilburg en Yi He van de Universiteit van Amsterdam. Zij zeggen: het is vrijwel uitgesloten dat een mens binnenkort sneller dan 9,49 seconden over de 100 meter zal lopen.
Hun onderzoek is gebaseerd op geavanceerde statistische technieken. Ze laten zien dat de huidige wereldrecords al uitzonderlijk zijn en mogelijk nauwelijks nog verbeterd kunnen worden.

Het huidige wereldrecord op de 100 meter staat op naam van de Jamaicaan Usain Bolt. Op 16 augustus 2009 kwam hij in Berlijn op 9,58 seconden over de streep. Volgens de berekening zou een mens nog maar 0,09 seconde sneller kunnen rennen.
De wiskundigen gebruikten voor hun berekening nieuwe methoden en keken heel specifiek naar de uiterste prestaties van de atleten.
Meerdere snelle tijden
Het gaat om gegevens van duizenden prestaties van topatleten tussen 1991 en 2023, zegt John Einmahl. "Hierbij hebben we niet alleen persoonlijke records, maar ook meerdere snelle tijden per atleet meegenomen. Zo konden we de dataset aanzienlijk uitbreiden."
Voor mannen verwachten ze dat een wereldrecord van 9,56 seconden nog haalbaar is, met als uiterste ondergrens 9,49 seconden. Sneller dan dit is 'vrijwel uitgesloten', schrijft de Universiteit van Tilburg in een persbericht. De universiteit noemt het opvallend dat dit slechts fracties van een seconde scheelt met het huidige wereldrecord van Usain Bolt.
Voor vrouwen is er nog 'enige marge voor verbetering', aldus de universiteit. Voor vrouwen wordt het ultieme record geschat op 10,34 seconden, met een ondergrens van 10,20 seconden. Het huidige wereldrecord ligt op 10,49 seconden, gelopen door Florence Griffith Joyner in 1988.
Grensverleggende atleten
Toch concluderen de onderzoekers dat Usain Bolt en Florence Griffith Joyner inderdaad grensverleggende atleten waren die dicht bij het absolute maximum van menselijke snelheid presteerden.
Overigens is het niet de eerste keer dat wetenschappers zich over dit onderwerp hebben gebogen. In 2010 verscheen een onderzoek van drie Amerikaanse wetenschappers met een meer biologische benadering: zij kwamen tot de conclusie dat een menselijke loopsnelheid van 64 kilometer per uur biologisch mogelijk moet zijn, mede door te kijken naar de kracht van een atleet bij het hinkelen op één been. Ter vergelijking: de topsnelheid van Usain Bolt ligt op 45 kilometer per uur.
Dat onderzoek was vooral theoretisch. De gedachte is: hogere topsnelheden worden bereikt met de kracht die je gebruikt bij het afzetten op de grond, niet door snellere beenbewegingen.
Wist je trouwens dat hardlopen je smaak verandert? Dat blijkt dan weer uit onderzoek van de Maastricht University. Je proeft minder zoet en zout: