Duizend doden

Alawieten doen noodkreet aan Europa: 'Open de grenzen, onze families worden vermoord'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsAlawieten doen noodkreet aan Europa: 'Open de grenzen, onze families worden vermoord'
RTL

Terwijl de meeste Syriërs juichten om de val van Assad, hielden Alawieten in Syrië en Nederland hun harten vast. Hun ergste nachtmerrie lijkt nu waarheid te worden: afgelopen weekend werden zeker honderden Alawieten vermoord. Rasha (42) heeft meer dan 40 familieleden over wie ze zich zorgen maakt. "Een dode in de familie? Ik kan elk moment het bericht binnen krijgen."

Angst en onrust heersen in Syrië sinds het land afgelopen donderdag te maken kreeg met de eerste grote geweldsuitbarsting sinds de val van Bashar al-Assad in december. Het is het gevolg van een aanval door voormalige militairen van het regime van de verdreven dictator. Zij vormen de Militaire Raad voor de Bevrijding van Syrië (MRBS) en voeren een gewapende strijd tegen de nieuwe machthebbers onder interim-president Ahmad al-Sharaa.

Tegenoffensief

Na een grote aanval van alawitische milities die voorheen vochten voor Assad op donderdag lanceerden de troepen van al-Sharaa een tegenoffensief. Uit heel Syrië stroomden troepen toe, ook zeer extremistische, gelieerd aan de regering. Het geweld tussen de beide partijen heeft volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde ngo met bronnen in Syrië, geleid tot zeker duizend doden en duizenden ontheemden. Precieze aantallen ontbreken nog. 

Al-Sharaa heeft laten weten dat wat hem betreft alle daders vervolgd en bestraft zullen worden. Ook al zijn het mensen uit zijn eigen troepen. Volgens hem lag de schuld bij pro-Assadgroepen, maar hij erkende dat er wraakmoorden volgden. 

Een vertegenwoordiger van de alawitische gemeenschap is bang dat het dodental in de duizenden kan lopen. "De doden liggen nog op straat, zijn met bulldozers in massagraven verschoven, zijn verkoold in de huizen die verbrand zijn. Alawieten zijn de bergen en bossen in gevlucht of houden zich schuil bij mensen van andere geloven", vertelt de vertegenwoordiger die uit vrees voor zijn familie anoniem wil blijven.

Syrië in angst na bloedige executies: 'Het land staat op een kruispunt'
Lees ook

Syrië in angst na bloedige executies: 'Het land staat op een kruispunt'

Volgens correspondent Midden-Oosten Pepijn Nagtzaam is het heel lastig om de aantallen te verifiëren omdat er veel desinformatie rondgaat. "Maar duidelijk is, als je alleen al naar de gruwelijke video's kijkt die rondgaan, dat er honderden mensen zijn gedood de afgelopen dagen. Onder hen zijn ook onschuldige burgers", zegt Nagtzaam.

Kleine gemeenschap in Nederland

De alawieten zijn een religieuze minderheid in Syrië, waar zo'n twee miljoen alawieten wonen. Ze zijn de derde grootste religieuze groep in Syrië na de soennitische moslims en Christenen. Hun geloof is een afsplitsing van de sjiitische islam, er zijn duidelijke theologische verschillen. Door deze verschillen worden ze door sommige soennieten niet beschouwd als moslims. De gemeenschap in Nederland is niet groot. Volgens de bovengenoemde vertegenwoordiger zijn maar weinig alawieten het land ontvlucht tijdens de burgeroorlog.

Hoewel de alawieten in aantallen een relatief kleine groep vormen, zijn ze heel lang dominant geweest in Syrië. Sinds de val van Assad in december vrezen ze vergeldingsacties, omdat zij over het algemeen loyaal waren aan het regime van de verdreven dictator Bashar al-Assad, die zelf een alawiet is. 

Vergeldingen

Na de val van Assad's regime zijn er zorgen dat tegenstanders van hem, zoals de oppositie en gewapende groeperingen, wraak zullen nemen op alawieten voor hun betrokkenheid bij de onderdrukking van de oppositie tijdens de burgeroorlog. Die vergeldingsacties waren er volgens Nagtzaam ook, maar niet op zo'n grote schaal. "Er zijn meerdere confrontaties geweest, ontvoeringen en afrekeningen, maar nog niets zoals dit", zegt Nagtzaam.

Tegen het geweld werd er in Damascus geprotesteerd.© ANP
Tegen het geweld werd er in Damascus geprotesteerd.

Rasha (42) is alawiet en vluchtte tijdens de burgeroorlog zo'n tien jaar geleden samen met haar gezin naar Nederland. Ook zij doet haar verhaal onder een andere naam, uit angst voor haar familie in Syrië.

Sinds de val van Assad leeft ze in angst voor alle 40 familieleden die ze heeft moeten achterlaten. Ze is wanhopig sinds de gewelduitbarsting donderdag en de confrontatie met de vele beelden op sociale media. "De extremisten gaan langs deuren op zoek naar alawieten. Doe je open en ben je alawiet? Dan schieten ze je dood met kalasjnikovs. En als ze niet opendoen dan steken ze voor de zekerheid huizen in de brand."

Radeloos en wanhopig

Rasha is zichtbaar aangeslagen. "Ik heb de hele nacht gehuild. Verre familieleden en bekenden zijn vermoord. Het is een kwestie van tijd tot ik een bericht binnenkrijg over mijn eigen familie. Ik ben radeloos, wanhopig en doe een dringende oproep aan alle Europese leiders om de grenzen van Syrië te openen voor humanitaire vluchtroutes zodat ze aan de dood kunnen ontsnappen. Mijn familie zit als ratten in de val", zegt Rasha.

De haatzaaiende berichten shockeren de politiek. © X
De haatzaaiende berichten shockeren de politiek.

"Dit zijn onschuldige mensen die niets met het voormalige regime te maken hebben. Kinderen, vrouwen, ze zijn zonder pardon vermoord", vertelt Mira. Voor Rasha is het extra pijnlijk om de oproepen vanuit Nederland te zien waarin opgeroepen wordt om de Alawieten in Syrië uit te roeien. Zo roept een vrouw uit Den Bosch op TikTok op om de lichamen van de Alawieten in stukken te snijden en in de zee te gooien: 'zodat de vissen geen honger hebben'. De politie Oost-Brabant meldt dat ze een strafrechtelijk onderzoek ernaar starten.

Onveilig ook in Nederland

Alawieten in Nederland voelen zich onveilig. Sinds de val van Assad gaan op sociale media de namen en adressen rond van Alawieten in Nederland, waarin wordt opgeroepen 'ze te pakken'. Rasha smeekt iedereen zulke haatzaaiende oproepen te rapporteren. "Doe alsjeblieft iets en kijk niet weg", zegt ze. "Ik hou van Nederland, ik vertrouw op de Nederlandse overheid. Ik hoop echt dat er hulp komt. Vandaag is mijn familie nog veilig. Maar voor hoe lang?"

In deze video hoor je meer over het verhaal van Rasha. Haar dochter Mira doet haar verhaal:

"Gemarteld, verkracht, doodgeschoten."
Lees meer over
Burgeroorlog SyriëDen BoschNederland