Botsing in 2022

Werkstraf en boete voor schippers rondvaartboot en watertaxi Rotterdam

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Killian LindenburgWerkstraf en boete voor schippers rondvaartboot en watertaxi Rotterdam
RTL

De rechtbank in Rotterdam heeft een werkstraf en een boete opgelegd aan de schippers van een rondvaartboot en een watertaxi die in 2022 op de Nieuwe Maas in Rotterdam met elkaar in botsing kwamen.

De schipper van de watertaxi kreeg een werkstraf van tachtig uur, waarvan de helft voorwaardelijk. De bestuurder van de rondvaartboot kreeg een boete van 500 euro.  Beide straffen vallen lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie.

Het OM eiste vorige maand tegen de 75-jarige schipper van de watertaxi een taakstraf van 150 uur en een boete van 1000 euro. Tegen de 51-jarige schipper van de rondvaartboot eiste het OM 120 uur werkstraf en een boete van 1000 euro. 

Niet genoeg bewijs

De rechtbank sprak de schipper van de rondvaartboot vrij van de zwaarste verdenking omdat niet bewezen kon worden dat hij onvoorzichtig handelde. Voor de schipper van de watertaxi liet de rechter meewegen dat hij nooit eerder veroordeeld is en dat er geen gevaar bestaat voor herhaling, omdat de man niet meer actief is als schipper.

Onderzoeksraad na ongeluk watertaxi: strakkere regie, betere naleving vaarregels
Lees ook

Onderzoeksraad na ongeluk watertaxi: strakkere regie, betere naleving vaarregels

Door de botsing op 21 juli 2022 kapseisde de watertaxi met zes mensen aan boord, waarbij een vrouw gewond raakte. De opvarenden lagen een kwartier in het water, waarvan negen minuten in de omgeslagen watertaxi. 

Het ging om de kapitein, vier volwassen passagiers en een kind dat net had leren zwemmen. Het ongeval heeft grote impact gehad op de betrokkenen, zei de rechter. "Dat relatief snel hulp werd geboden neemt niet weg dat zij gevreesd moeten hebben voor hun leven."

Beelden van de botsing zijn hier te zien:

De aanvaring vond plaats toen schipper Willem de J. in een schuine lijn onder de Erasmusbrug overstak naar de Leuvehaven. Daarbij werd hij overvaren door de rondvaartboot Marco Polo met 80 passagiers aan boord. Volgens de rechter had De J. ruim voldoende tijd om het schip te zien aankomen, ondanks dat net een ander schip was gepasseerd.

Ook had hij meer in het midden van het water moeten varen.

Veiligheid vaarverkeer

De schipper van de rondvaartboot Marco Polo had volgens de rechter geen rekening hoeven houden met de plotselinge koerswijziging van de watertaxi. 

Wel neemt de rechter hem kwalijk dat hij de marifoon niet heeft gebruikt, ondanks dat het zijn gewoonte was om het niet te doen. "Dat ziet ook op veiligheid van het overige vaarverkeer."

Lees meer over
RondvaartbootScheepvaartRotterdam