Mogelijk artsen daarheen

Nederlandse brandwondencentra maken bedden vrij voor slachtoffers Noord-Macedonië

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© RTL NieuwsNederlandse brandwondencentra maken bedden vrij voor slachtoffers Noord-Macedonië
RTL

De drie Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam maken op dit moment bedden vrij om slachtoffers van de enorme brand gisternacht in Noord-Macedonië op te vangen. Dat laten de drie centra weten aan RTL Nieuws. Directeur Paul van Zuijlen van het brandwondencentrum in Beverwijk gaat er vanuit dat er zo snel mogelijk slachtoffers deze kant op komen. Daarnaast wordt onderzocht of Nederlandse artsen richting Noord-Macedonië gaan.

De brand ontstond rond 03:00 uur gisternacht in een nachtclub ​​tijdens een optreden van de band ADN, een hiphopduo dat populair is in het land. Er zouden tijdens de act 'pyrotechnische apparaten' zijn gebruikt, oftewel vuurwerkmachines die voor special effects moeten zorgen. Maar daarbij ging het helemaal mis.

Het vuur van de machines zou zijn overgeslagen op het plafond en het dak van de club waarna er een enorme brand ontstond. Dat zie je ook in onderstaande video.

In de nachtclub waren meer dan duizend mensen aanwezig. Volgens de laatste berichten zijn daarbij zeker 59 doden gevallen en raakten honderden mensen (ernstig) gewond. Zij liggen nu in verschillende ziekenhuizen in Noord-Macedonië, over hun toestand is weinig bekend.

Ondanks dat de ramp ruim 2000 kilometer verderop is gebeurd, waren de drie brandwondencentra in Nederland gisteren al druk bezig met de brand. "Er wordt op dit moment druk overlegd of er Nederlandse artsen en verpleegkundigen die kant op moeten", legt plastisch chirurg en de directeur van het brandwondencentrum in Beverwijk, Paul van Zuijlen, uit aan RTL Nieuws. "In ieder geval ga ik ervan uit dat er ook patiënten onze kant op komen."

'Ze zitten daar met handen in het haar'

Ook Van Zuijlen weet weinig over de slachtoffers, maar gaat uit van 'hele ernstige situaties'. "Ook omdat er al bijna zestig mensen zijn overleden. Dat zegt natuurlijk wel iets, dan moet het een enorme impact hebben, ook op de rest van de groep. Waar ik het meest van onder de indruk was, is dat ik al contact had met het crisiscentrum daar en dat zij gewoon met de handen in het haar zitten."

Noord-Macedonië in shock na brand met meer dan 50 doden: 'Verschrikkelijke tragedie'
Lees ook

Noord-Macedonië in shock na brand met meer dan 50 doden: 'Verschrikkelijke tragedie'

Het liefst zou Van Zuijlen daarom direct op het vliegtuig stappen om te gaan helpen. "Als ik naar mijn doktershart luister wel. Alleen weet ik met mijn verstand dat dit eerst goed gecoördineerd moet worden."

'Artsen niet zomaar die kant op sturen'

Hij denkt daarbij terug aan een vergelijkbare brand in een discotheek in Roemenië waar ruim dertig mensen om het leven kwamen. "Er waren toen ook heel veel slachtoffers en heel veel artsen gingen daar toen individueel naartoe om te helpen. Maar dat werkte toen niet, want dan stond je daar als arts in een ziekenhuis waar niemand je kende. En dan wilde je helpen op de eerste hulp, maar wie ben jij dan? Je kan daarom nu veel beter, ook in het belang van de mensen daar, hier eerst alles goed regelen. Zo kunnen we, als we daar heen zouden gaan, ook echt het verschil maken."

Na die brand in Roemenië zijn er uiteindelijk negen slachtoffers in Nederland behandeld.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan RTL Nieuws weten contact te hebben gehad met de minister van Buitenlandse Zaken in Noord-Macedonië. "Hij heeft zijn condoleance aangeboden. Daarnaast heeft hij assistentie aangeboden voor als dat nodig is."

Bij de ziekenhuizen in Noord-Macedonië wachten familieleden in spanning af op informatie over hun geliefden. Zo vertelt een vader in onderstaande video dat zijn dochter aanwezig was op het feest en nu in het ziekenhuis ligt.

Lees meer over
BrandwondenBrandenMacedonië