Auto's razen langs ambulancepersoneel op snelweg, Rijkswaterstaat boos

"Op de A15 bij Vaanplein moest ambulancepersoneel eerst het verkeer regelen, voordat hij kon doen waar hij écht goed in is." Dat schrijft Rijkswaterstaat in een bericht op X bij een filmpje waarop te zien is hoe automobilisten zich niets aantrekken van een rood kruis boven de weg, noch van de ambulance die de weg probeert te blokkeren.
Op de beelden is te zien dat een ambulance dwars over de weg staat op een afrit, terwijl even verderop twee vrachtwagens stilstaan. Hoewel de afrit duidelijk niet toegankelijk is, rijden meerdere auto's en zelfs vrachtwagens om de ambulance heen – zowel aan de linker- als de rechterkant – om toch de afslag te nemen.
Hier zie je die beelden:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
"Ja, op X mag je tegenwoordig alles zeggen", schrijft de wegbeheerder erbij. "Toch gaan we niet herhalen wat hier in de centrale werd gezegd toen we deze situatie zagen."
Onder het bericht staan veel reacties van mensen, die soms ook kritiek bevatten op de ambulancechauffeur en Rijkswaterstaat. "Je kunt hier heel verontwaardigd lopen doen maar die ambu midden op de snelweg lijkt me de grootste clusterfuck. Tuurlijk zijn de kruisrijders dom maar die ambu chauffeur is een gevaarlijke gek."
'Helaas nodig'
Daarop reageert Rijkswaterstaat weer met: "Helaas is dit nodig. Als deze ambulance niet midden op de weg was gaan staan (en bekijk onze tijdlijn, dit is de normale procedure) dan zouden op zijn minst 2x zoveel voertuigen onder de kruisen door zijn gereden en kwam de ambulancebroeder helemaal niet aan zijn werk toe."
Op een andere kritische opmerking reageert Rijkswaterstaat met: "Dat is niet de schuld van de ambulancebroeder, maar van roodkruisnegeerders."
In januari spraken wij met weginspecteur Matthias, die zelf te maken kreeg met een aanrijding door iemand die een rood kruis negeerde:
In januari deed Rijkswaterstaat nog een dringende oproep aan weggebruikers om de signalering en waarschuwingen zoals rode kruizen boven de weg op te volgen, mede omdat er in 2024 drie keer zoveel weginspecteurs werden aangereden als in 2023. Rijkswaterstaat sprak van een 'zorgwekkende stijging'.
8276 boetes
Directeur wegverkeersmanagement bij Rijkswaterstaat Robert-Jaap Voorn zei toen tegen RTL Nieuws: "Bij een pechgeval of een ongeluk stellen onze weginspecteurs zich op achter de auto die beveiligd moet worden, als een buffer tussen die locatie en het aanstormende verkeer. Ze beschermen de automobilisten, maar zorgen er ook voor dat de bergers en de hulpverleners hun werk veilig kunnen doen."
In 2024 werden er 8276 boetes uitgedeeld aan automobilisten die een rood kruis negeerden op de snelweg, blijkt uit de laatste cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), opgevraagd door RTL Nieuws. In 2023 waren dat er nog 7207 en in 2022 6498.