Ware puzzel

Timmermans maakt nog een kans, maar niets is zeker

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© AFPTimmermans maakt nog een kans, maar niets is zeker
RTL

Frans Timmermans is nog steeds in de race om voorzitter te worden van de Europese Commissie. Maar duidelijkheid is er nog steeds niet.

Het gaat om de verdeling van een aantal topfuncties, waaronder voorzitter van het Europees Parlement, voorzitter van de Europese Raad en de belangrijkste: voorzitter van de Europese Commissie. Dat blijkt een ware puzzel, en zelfs na een elf uur lange zitting is er nog geen witte rook.

Verdeelsleutel

De functies moeten eerlijk worden verdeeld tussen de grote politieke fracties. Maar dat is nog niet alles. Ook moet er worden gekeken of de verdeling noord-zuid/west-oost juist is, en of de verhouding man-vrouw in balans is.

Voorlopig is er nog steeds niet voldoende steun voor een van de kandidaten. Daarom is EU-president Donald Tusk begonnen met een nieuwe ronde gesprekken met regeringsleiders over de invulling van de functies. 

Veel tegenstand

Of Timmermans nog een kans maakt, blijft voorlopig koffiedik kijken. Binnen de grootste politieke fractie, de christendemocratische EVP, is veel tegenstand tegen diens benoeming.

Maakt Frans Timmermans nog kans op een Europese topfunctie?
Lees ook

Maakt Frans Timmermans nog kans op een Europese topfunctie?

Maar duidelijk is ook dat de EVP-kandidaat Manfred Weber geen meerderheid krijgt. De afgelopen uren zijn allerlei opties besproken, maar ook voor een aantal andere EVP-partijkopstukken was onvoldoende steun.

In het voorstel van Tusk zou Timmermans de commissie gaan leiden en Weber het Europees Parlement. De EVP zou ook de nieuwe EU-buitenlandchef mogen leveren. De opvolger van Tusk zelf zou dan een liberaal zijn.

Lees meer over
Frans TimmermansEuropese UnieEuropese CommissieRaad van de Europese Unie