Wel of geen ouderen?

Wie krijgt het AstraZeneca-vaccin? Overal in Europa doen ze iets anders

Door Fabio Bravo Rebolledo··Aangepast:
© Imago Stock & People GmbHWie krijgt het AstraZeneca-vaccin? Overal in Europa doen ze iets anders
RTL

De Gezondheidsraad komt vandaag met het advies welke groep in Nederland het best kan worden ingeënt met het vaccin van AstraZeneca. De vraag is vooral of ook ouderen het vaccin krijgen. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe goed dit vaccin werkt voor mensen boven de 55 jaar. Heel Europa worstelt met die vraag. Verschillende landen komen met verschillende adviezen.

Het Europees Medicijn Agentschap keurde vorige week vrijdag het vaccin goed voor gebruik. Iedereen kan ermee worden gevaccineerd, maar volgens het EMA is het nog wel onduidelijk hoe goed het werkzaam is voor ouderen boven de 55. Daar zijn nog te weinig gegevens over beschikbaar. 

EMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen
Lees ook

EMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen

België en Italië: tot 55 jaar

Dus moeten landen een beslissing nemen; krijgen ouderen dit vaccin wel of niet toegediend? Daar zitten grote verschillen in. Italië, Malta en België zijn het meest strikt: in die landen worden inwoners van 55 jaar en ouder niet gevaccineerd met het middel van AstraZeneca. 

De Belgische viroloog Johan Neyts is het eens met dat besluit. ''Het is absoluut niet gevaarlijk, en veilig om te gebruiken bij ouderen. Maar het punt is dat er niet genoeg resultaten zijn bij mensen boven de 55 om na te gaan of het ook werkzaam is.''

Neyts: ''De vaccins die het beste werken, moeten we geven aan de ouderen. Dit vaccin van AstraZeneca kunnen we dan toepassen bij mensen die jonger zijn.'' 

Duitsland en Frankrijk: tot 65 jaar

Ook andere Europese landen zijn kritisch. Zo heeft Duitsland grote twijfels bij het onderzoek dat door de farmaceut is verricht. Volgens de Duitsers zijn er te weinig ouderen boven de 65 jaar getest. 

Het land is minder strikt dan bijvoorbeeld België, maar stelt ook een leeftijdsgrens. Inwoners van 65 jaar en ouder zullen niet met het AstraZeneca-middel worden gevaccineerd, maar inwoners tussen 55 en 64 jaar kunnen het wel krijgen. Dat voorbeeld wordt in meerdere Europese landen gevolgd. 

In de Europese landen worden verschillende adviezen gegeven
In de Europese landen worden verschillende adviezen gegeven

Onder meer Oostenrijk, Zweden en Frankrijk gaan ouderen boven de 65 niet vaccineren. Volgens de Franse president Macron is het vaccin 'quasi-ineffectief' voor die leeftijdsgroep. Het risico dat die groep niet wordt beschermd, zou te groot zijn. 

En dan heb je ook nog Polen. Dat land zet de leeftijdsgrens op 60 jaar. Het geeft aan dat er geen eenduidige Europese lijn is in de adviezen rond het AstraZeneca-vaccin. 

Ook volgens Frankrijk zijn er te weinig gegevens om ouderen te gaan vaccineren© AP
Ook volgens Frankrijk zijn er te weinig gegevens om ouderen te gaan vaccineren

Groot-Brittannië: geen leeftijdsgrens

Volgens de Britten zijn de zorgen over het AstraZeneca-vaccin ongegrond. Groot-Brittannië gaf ver voor de EU toestemming om het middel te gebruiken en inwoners, ook de ouderen, krijgen het vaccin al toegediend. 

De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, staat volledig achter die keuze: ''Als het aankomt op ouderen boven de 65 jaar, hebben we nieuwe studies die de impact van het virus bewijzen. Op basis daarvan hebben wij het vertrouwen dat het vaccin voor alle leeftijdsgroepen werkt."

Afwachten

Vanuit Britse onderzoekers is er zelfs kritiek op de andere Europese landen. Doordat het gebruik van het AstraZeneca-vaccin nu wordt afgeraden, zouden ouderen zich er in de toekomst ook niet meer mee willen laten vaccineren.

Toch blijven de Europese landen bij hun besluit dat er eerst meer gegevens moeten komen voordat zij hun adviezen rond het vaccin gaan aanpassen.

Vorige week bleek ook dat het bedrijf minder vaccins kan leveren dan eerst beloofd. In onderstaande video leggen we uit hoe dat kan leiden tot een ware 'vaccinoorlog':

Landen vallen over elkaar in de verdeling van het AstraZeneca vaccin

Nederland komt dus later vandaag met een besluit. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaf eerder al aan dat er rond het AstraZeneca-vaccin nog geen duidelijke conclusies kunnen worden getrokken voor mensen van 55 jaar en ouder. Het vaccin zou voor deze groep niet onveilig zijn, maar over de effectiviteit ervan is nog veel onduidelijk. 

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
GezondheidsraadAstrazenecaCoronavaccinVaccinatie