60 procent effectief

EMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP/PA MediaEMA keurt vaccin AstraZeneca goed, maar er zijn wat problemen
RTL

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft vandaag het vaccin goedgekeurd van farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford. Het is het derde vaccin dat een positief oordeel van de toezichthouder krijgt. Dat is goed nieuws, maar er zijn nog wat problemen met het middel.

Om te beginnen zou AstraZeneca over een maand de eerste 80 miljoen doses leveren aan de Europese Unie. Daar moesten ze deze week op terugkomen; door de vertraagde productie kan het bedrijf er maar 31 miljoen leveren.

Nederland zou een eerste levering van 4,5 miljoen doses krijgen, maar een vlugge rekensom leert dat dit er nu 1,7 miljoen worden. Daarover is nogal volop overleg tussen de overheden en het bedrijf.

Woede in Brussel over vertraagde vaccins: 'AstraZeneca moet oplossing vinden'
Lees ook

Woede in Brussel over vertraagde vaccins: 'AstraZeneca moet oplossing vinden'

Het AstraZeneca-vaccin bestaat uit twee doseringen. Volgens grote studies is het vaccin voor 60 procent effectief. Eerder vandaag kwam naar buiten dat het vaccin van de Leidse farmaceut Janssen na één dosis voor 66 procent nauwkeurig is. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn voor 90 procent effectief, daar heb je twee vaccinaties binnen een aantal weken voor nodig.

Tussen 18 en 60

Als de Europese Commissie het officieel toelaat, zullen mensen waarschijnlijk over een paar weken worden gevaccineerd met AstraZeneca. Op dit moment gaat het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid ervan uit dat alleen mensen tussen de 18 en 60 jaar het vaccin zullen krijgen. Aan dat plan kan nog van alles veranderen, zegt de overheid.

Wie welk vaccin krijgt, hangt van een heleboel dingen af. Zoals bijvoorbeeld de goedkeuring, werken en levering. Ook kan door nieuwe inzichten en adviezen veranderen welke groep welk vaccin krijgt.

AstraZeneca heeft aangegeven niet meteen winst op het vaccin te willen maken en verkoopt het voorlopig tegen de kostprijs van 1,78 euro per dosis Dit is spotgoedkoop vergeleken met bijvoorbeeld het vaccin van Pfizer, dat 15,50 euro per dosis kost. Die lage prijs zegt helemaal niets over de kwaliteit van het vaccin, legde hoogleraar internationale gezondheidseconomie Maarten Postma eerder uit. 

Wie krijgen het vaccin?

Volgens het ministerie van Volksgezondheid krijgen deze mensen het AstraZeneca-vaccin:

  • 23.000 zorgmedewerkers in de huisartsenpraktijk (vanaf het moment dat huisartsen zelf hun patiënten gaan vaccineren)
  • Zorgmedewerkers van de gehandicaptenzorg (258.000)
  • Wijkverpleging en bepaalde onderdelen van WMO-ondersteuning (204.000)
  • Mensen van 18 tot 60 jaar met een medische indicatie zoals hartkwalen of diabetes (1,8 miljoen)
  • Mensen van 18 tot 60 jaar (7,1 miljoen)
Verslaggever Robin van Hijfte legt het uit.
Lees meer over
College ter Beoordeling van GeneesmiddelenEMAAstrazenecaCoronavaccinVaccinatieCoronacrisis in NederlandAmsterdam