Vaccinatie-ongelijkheid

Risico op coronamutaties omdat Westen vaccins inslaat

Door Saskia Houttuin··Aangepast:
© ANPRisico op coronamutaties omdat Westen vaccins inslaat
RTL

Veel landen in Afrika zijn de afgelopen weken begonnen met inenten tegen het coronavirus. En dat is hard nodig, zeggen twee deskundigen in Kenia tegen RTL Nieuws. Want in vergelijking tot de rijkere landen in de wereld, lopen veel landen in Afrika nog flink achter. "Zolang we corona niet wereldwijd een halt toeroepen, blijven nieuwe varianten opduiken."

Na maanden van kalmte schrikt Kenia weer wakker: het aantal coronabesmettingen neemt voor het eerst sinds afgelopen najaar razendsnel toe. Even leek het virus naar de achtergrond verdwenen: scholen waren heropend, politieke bijeenkomsten weer toegestaan.

Nu is het in alle hevigheid terug. Dr. Willis Akhwale, die vanuit het ministerie van Gezondheid aan het hoofd staat van de vaccinatie-taskforce, spreekt van een 'ernstige' toename. "De derde golf is net begonnen, ziekenhuisbedden raken weer vol".

Eerste prikken

Een paar weken eerder landde een miljoen coronavaccins, bezorgd door internationaal vaccinatieprogramma COVAX, op de internationale luchthaven van Nairobi.

Zorgpersoneel, politie en leraren worden als eerste ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. Volgens Akhwale, die leiding geeft aan deze operatie, loopt het uitrollen van de vaccinatiecampagne gesmeerd. "Het is ons gelukt om het vaccin snel te verspreiden over alle regionale distributiepunten".

Maar afgelopen weekend werd bekend dat ook diplomaten het vaccin krijgen aangeboden, tot grote woede van artsen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zo'n 20.000 mensen hebben hun eerste prik ontvangen. Maar wat Akhwale omschrijft als een succes, ziet Dr. Catherine Kyobutungi, directeur van medisch onderzoekscentrum APHRC, juist als een mislukking.

"Ik ben zo, zo teleurgesteld," zegt Kyobutungi. "Zorgpersoneel lijkt niet enthousiast te zijn over het vaccin. Er was al veel aarzeling, maar nu horen we van hen dat ze weinig voorlichting hebben gekregen. En wat het nog erger maakt, is al het nieuws vanuit Europa over AstraZeneca - het vaccin dat we in Kenia hebben. Dus alles komt nu samen".

Dr. Willis Akhwale en Dr. Catherine Kyobutungi© Saskia Houttuin
Dr. Willis Akhwale en Dr. Catherine Kyobutungi

Vaccineren duurt jaren

En dat terwijl Kenia, waar vijftig miljoen mensen wonen, nog een enorm lange weg te gaan heeft. Net als in de meeste andere landen in Afrika kan het er jaren duren voor iedereen beschermd is. In tegenstelling tot de rijkere landen in de wereld, die betere toegang hebben tot coronavaccins.

"Dat begrijp ik niet," zegt dr. Akhwale van het Ministerie van Gezondheid. "Waarom massaal inslaan terwijl anderen juist tekorten hebben, terwijl dit een overdraagbare ziekte is? Pas totdat de hele wereld beschermd is, lopen we allemaal gevaar. Nieuwe varianten zullen blijven komen. Het vaccin dat je dit jaar gebruikt, is later misschien niet effectief meer".

EU zit ontwikkelingslanden dwars

Uit aan de BBC uitgelekte documenten van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat rijke landen, waaronder de EU, moties zouden blokkeren om ontwikkelingslanden te helpen vaccins te produceren.

"Zolang we corona niet wereldwijd een halt toeroepen, blijven nieuwe varianten opduiken," zegt ook Dr. Kyobutungi. "Ik verwacht dat we nog lang niet van Covid af zijn".

Een Keniaanse regeringsfunctionaris bekijkt op 2 maart de eerste partij coronavaccins.© ANP
Een Keniaanse regeringsfunctionaris bekijkt op 2 maart de eerste partij coronavaccins.

Eeuwige pandemie

Het is dus zaak, zegt ze, dat het vaccineren sneller en effectiever gebeurt. "Of het nou gaat om de verdeling van middelen, het uitrollen van vaccinatiecampagnes door de Keniaanse overheid, de houding van westerse landen en de farmaceutische industrie - we moeten onze huidige kijk op de wereld veranderen".

Want, waarschuwt ze, anders "wordt Afrika de reden waarom deze pandemie nooit voorbijgaat".

"Hij zei dat ik niet zwanger kon raken als ik één keer seks zou hebben."
Lees meer over
CoronavaccinCoronabesmettingenKenia