Einde aan negatief reisadvies

Eindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPEindelijk die vakantie plannen? 'Kans dat Nederlanders niet welkom zijn'
RTL

"Blijf in Nederland. Ga niet op reis." Dat is al ruim vier maanden het dringende reisadvies dat geldt voor alle landen in de wereld. Dat gaat veranderen op 16 mei, verwacht de reisbranche. Al zullen de coronacijfers ook hier snel moeten dalen als we over de grens op vakantie of zakenreis willen.

Op het paradijselijke eilandje Elafonisos in Griekenland zijn de voorbereidingen voor het toeristenseizoen volop bezig. Dat land wil vanaf 15 mei weer toeristen ontvangen, op voorwaarde dat zij gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Wereld op oranje

Griekenland staat net als de rest van de wereld 'op oranje'. Dat wil zeggen dat vakanties en andere niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden vanwege de hoge aantallen coronabesmettingen. Ga je toch, is op veel plekken bij aankomst een dagenlange quarantaine verplicht.

Dat negatieve reisadvies geldt tot en met 15 mei. Daarna gaan we terug naar het 'oude' systeem van vorig jaar, waarbij ieder land apart een reisadvies krijgt. Hierover neemt het kabinet naar verwachting op 3 mei een besluit.

Mogelijk snel zonder quarantaineplicht op vakantie naar Griekenland
Lees ook

Mogelijk snel zonder quarantaineplicht op vakantie naar Griekenland

Nu al veilig

Reisbrancheorganisatie ANVR ziet dat sommige vakantielanden nu al veilig genoeg zijn om te bezoeken. "Landen als Portugal, Finland en IJsland doen het erg goed wat betreft de lage besmettingscijfers", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. "Dat geldt ook voor bepaalde regio's in Spanje."

Maar voordat we die kant op kunnen, moeten de besmettingscijfers hier eerst omlaag, benadrukt hij. "Er is een kans dat de Portugezen half mei zeggen: Nederlanders zijn nog niet welkom vanwege het hoge aantal corona-infecties. Nog los van de druk op zorg, hadden wij ook vanuit de reissector daarom liever nog twee weken langer een lockdown gehad." Op dit moment moeten Nederlanders die naar Portugal reizen, daar eerst 14 dagen in quarantaine.

Dat geldt niet alleen voor Nederland. Ook in de landen om ons heen die we zo graag bezoeken, gaat het niet goed. Als België, Duitsland en Frankrijk op dit moment afzonderlijk zouden worden beoordeeld, zouden ze allemaal een oranje hoogrisicogebied blijven.

Moeilijk boeken

Dat zorgt voor frustratie bij mensen die willen boeken of graag willen weten of hun eerder geplande vakantie nog wel kan doorgaan. Daarnaast is het reisadvies ook leidend voor je reisverzekering: is het advies negatief, dan biedt je verzekeraar geen of beperkte dekking als je ziek wordt of door een uitbraak langer op je vakantieadres moet blijven.

Voorzitter Marnix Fruitema van Barin, de koepelorganisatie van 40 vliegmaatschappijen op Schiphol, hoopt dat er snel meer landen een positief reisadvies krijgen. "Al staat nu niet heel Europa op 'rood' of 'oranje'. Mensen die vanuit Portugal naar Nederland vliegen, hoeven zich al niet meer te laten testen. Wij hopen dat half mei meer landen vrijgegeven worden."

"Mensen willen weten waar ze aan toe zijn."

'Niet zwalken'

Fruitema vreest wel dat het kabinet straks gaat zwalken in zijn reisbeleid. "Als je met nieuwe reisadviezen en kleuren komt, hoop ik dat Nederland zich daar ook consistent aan houdt. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Dan durft men ook weer en zul je snel zien dat de boekingen weer in hoog tempo binnenkomen. Als Nederland tenminste zelf zijn zaken op orde krijgt wat betreft het aantal besmettingen."

Volgens hem is inmiddels wel bewezen dat reizen met het vliegtuig veilig kan. "Vliegen van Amsterdam naar Lissabon is op dit moment veiliger dan de trein nemen van Groningen naar Sittard", vermoedt Fruitema. "In de trein zijn geen luchtfilters. En de conducteur en je medepassagiers zijn niet getest op corona."

Proefvakanties

Om te weten of georganiseerde vliegvakanties straks ook veilig kunnen, worden inmiddels de eerste proefvakanties gehouden. Sunweb organiseerde een achtdaagse reis naar het Griekse Rhodos voor 188 mensen, die uiteindelijk allemaal negatief waren getest en alleen op een resort mochten blijven.

De reisorganisatie ziet er wel toekomst in. "Met een georganiseerde reis richting een resort kan er wat ons betreft een hoop mogelijk zijn", zegt Sunweb-woordvoerder Martine Langerak. "Je wilt dat iemand voor je zorgt, die extra testen kan regelen, eventueel contact houdt met het thuisfront en indien nodig een quarantainehotel kan regelen. Dat kan je bieden bij georganiseerde reizen, dat is een groot voordeel."

Groene pas

Het moet de oplossing worden om binnenkort weer vrij te kunnen reizen binnen Europa: het tonen van een 'groen certificaat' op je telefoon. Donderdag stemt het Europees Parlement over dit reisbewijs, dat ook erg belangrijk is voor mensen die in grensgebieden wonen en werken.

Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66) is voorstander, maar eist wel dat voor alle EU-landen dezelfde regels gelden. "Vrij reizen door Europa is een fundamenteel recht, maar door alle losse regels zijn nu de grenzen terug. We hopen dat met dit certificaat op te lossen. Het moet vooral burgers dienen. Iedereen wil dolgraag zijn vrijheid terug", zei In 't Veld vanmiddag tijdens een virtuele bijeenkomst met journalisten.

Als het parlement instemt met het voorstel en ook de EU-landen zelf snel akkoord gaan, kan de groene pas nog voor de zomervakantie worden ingevoerd.

Lees meer over
ANVRBarinVakantieReisadviesCoronacrisis in Nederland