Angst voor 'Moskou-variant'

Moskou voert vaccinatiedwang in: 'In een pandemie geen privézaak'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPMoskou voert vaccinatiedwang in: 'In een pandemie geen privézaak'
RTL

De burgemeester van Moskou heeft een van de meest verregaande vormen van vaccinatiedwang ingevoerd. In een aantal sectoren worden bedrijven verplicht ervoor te zorgen dat 60 procent van hun personeel is ingeënt. Vier andere Russische regio's doen hetzelfde. Intussen onderzoeken Russische wetenschappers een mogelijke 'Moskou-variant'.

Grote groepen Moskovieten moeten aan de verplichte vaccinatie geloven: als je in de horeca werkt, in het onderwijs, bij de gemeente, in het ov, het museum, het theater of in een van de ontelbare schoonheidssalons in de stad. 

Geen prik? Dan dreigt ontslag

In al deze branches worden werkgevers verplicht om 60 procent van hun personeel te laten vaccineren. Als je het vaccin weigert, mag de werkgever je ontslaan.

Op 15 juli moet de eerste prikken zijn gezet, op 15 augustus de tweede. Het gaat om doses van het Spoetnik V-vaccin, het Russische coronavaccin dat naar veel landen wordt geëxporteerd, maar waar de Russen zelf niet voor warmlopen.

In maart liet het Europees geneesmiddelenagentschap weten dat het Sputnik-vaccin zou worden beoordeeld voor toelating op de Europese markt. Een uitslag is er nog niet.

Russen van alle leeftijden mogen zich al sinds eind vorig jaar gratis laten vaccineren, maar tot nu toe heeft nog geen 13 procent van de Russen een prik gehaald. Ter vergelijking: in Nederland, dat later begon met vaccineren, ligt dat cijfer op 49 procent.

Vrijwillige vaccinatie komt niet van de grond. Reden: veel Russen vertrouwen hun eigen overheid niet, blijkt uit peilingen. Ook is er scepsis over het vaccin, dat razendsnel werd ingevoerd, zelfs toen de tests nog niet waren afgerond.

Dwang als noodmiddel

Om de vaccinatiegraad alsnog omhoog te krijgen, grijpt de stad Moskou, net als vier andere Russische regio's, nu een ander middel: dwang. De nood is hoog. In Moskou ligt een recordaantal mensen op de ic. Van alle gemelde besmettingen (ruim 13.000 per dag) komt de helft uit de hoofdstad.

Een file van ambulances in Sint-Petersburg. Door coronadrukte kunnen ze hun patiënten niet kwijt bij het ziekenhuis.© ANP
Een file van ambulances in Sint-Petersburg. Door coronadrukte kunnen ze hun patiënten niet kwijt bij het ziekenhuis.

"De situatie is dramatisch", aldus burgemeester Sergej Sobjanin. De zogeheten deltavariant (eerst de Indiase variant genoemd) is aanwezig in Rusland. Tot overmaat van ramp is er ook nog angst voor een nieuwe 'Moskou-variant' van het virus. Russische wetenschappers doen daar nu naar eigen zeggen onderzoek naar, al is er momenteel vrijwel niets over bekendgemaakt.

'Vaccin niet altijd privézaak'

Voor coronamaatregelen deinzen de Russische autoriteiten al tijden terug, dus wordt opnieuw ingezet op het vaccin. "Iedereen moet uiteindelijk zelf bepalen of hij zich laat vaccineren", schrijft burgemeester Sobjanin in een verklaring. "Dat is een privézaak… zolang je thuis of op je datsja zit. Maar als je naar openbare plekken gaat en in contact komt met andere mensen, word je – of je het nu wilt of niet – deel van het epidemiologische proces: een dominosteen in de verspreiding van dit gevaarlijke virus."

"Sterker nog: als je werkt in een organisatie die een wisselende groep mensen bedient, dan is het in een pandemie zeker geen privézaak."

Een meerderheid van de Russen is het daar niet mee eens. In een peiling spreekt 60 procent zich uit tegen vaccinatiedwang.

Lees meer over
CoronavirusVaccinatieRusland