Partij wel de grootste

Exitpolls: Macron verliest meerderheid Franse parlement

Door Thomas van den Elshout / Janine Vink··Aangepast:
© Abaca PressExitpolls: Macron verliest meerderheid Franse parlement
RTL

President Macron raakt zeer waarschijnlijk zijn meerderheid in het Franse parlement kwijt. Zijn coalitie verliest volgens exitpolls in de beslissende ronde van de parlementsverkiezingen de meerderheid.

De coalitie van Macron, Ensemble, zou wel de meeste zetels halen, maar moet het doen zonder een absolute meerderheid. Volgens de Belgische en Zwitserse kranten Le Soir en la Libre komt de coalitie uit op 208 tot 248 zetels, terwijl 289 zetels benodigd zijn om een meerderheid te behouden.

De nederlaag is een flinke tegenvaller voor Macron, die in april herkozen werd als president van Frankrijk. Toen versloeg hij de radicaal-rechtse Marine Le Pen. Ditmaal moest Macron het opnemen tegen een samenwerking van liefst vijf linkse partijen. En veel kiezers zagen die laatste optie wel zitten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Macron herkozen: 'Ook omdat de kiezer Le Pen niet wil'
Lees ook

Macron herkozen: 'Ook omdat de kiezer Le Pen niet wil'

Lage opkomst

In de tweede en beslissende ronde van de Franse parlementsverkiezingen kwam slechts zo'n 46 procent van de kiezers opdagen. In de eerste ronde, een week geleden, was dat 47,5 procent.

Het lage opkomstcijfer was verwacht. In een stelsel met twee rondes zien veel kiezers hun favoriet in de eerste ronde verdwijnen en vragen zich dan af of het nog zin heeft in de tweede ronde tactisch op iemand te gaan stemmen.

In Frankrijk heeft de president in principe de macht, maar stemt het parlement over zijn voorstellen. Zonder meerderheid kunnen in theorie alle plannen van Macron afgekeurd worden.

"Iedere keer dat hij een plan door het parlement wil loodsen, zal Macron op zoek moeten naar steun bij andere partijen", legt correspondent Eveline Bijlsma uit. "Dat is niet onmogelijk, maar erg stabiel is het ook niet."

Macron's mandaat was met zijn herverkiezing al enigszins verzwakt. Hij zit met een zwaar verdeeld land, en deze uitslag maakt het hem niet makkelijker. "De president zit hoe dan ook de komende vijf jaar niet erg stevig in het zadel", zegt Bijlsma.

Het is in Frankrijk bovendien traditie dat de premier, die onder de president het kabinet aanvoert, de winnaar van de parlementsverkiezingen is. De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon voerde voor deze verkiezingen campagne onder de slogan 'stem mij tot premier'. Het lijkt er dus op dat de centrumrechtse president Macron een linkse premier aan het hoofd van zijn kabinet krijgt. 

Niet eerder vertoond

Mélenchon noemde het verlies van Macrons meerderheid een 'totaal onverwachte en niet eerder vertoonde' situatie, aangezien Macron pas twee maanden terug met een ruime meerderheid tot president werd gekozen.

Marine Le Pen was vooral in haar nopjes met het resultaat van haar eigen partij, het uiterst rechtse Rassemblement National, die met 'de grootste groep in de geschiedenis van onze partij' in de Nationale Vergadering komt. "We hebben onze doelstellingen bereikt: van Emmanuel Macron een minderheidspresident maken."

 

Lees meer over
Emmanuel MacronJean-Luc MelenchonVerkiezingen FrankrijkFrankrijk