Regime change

Russische minister Lavrov: 'We willen helpen regime Oekraïne omver te werpen'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPRussische minister Lavrov: 'We willen helpen regime Oekraïne omver te werpen'
RTL

Rusland wil wel degelijk de regering van Oekraïne omver werpen. Dat heeft minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken gemeld in een officiële verklaring. Twee maanden na de start van de oorlog zei diezelfde Lavrov nog dat het aan de Oekraïners zelf was om hun regering te kiezen en dat Rusland niet uit was op 'regime change'.

"Rusland zal het Oekraïense volk helpen om het vijandige regime omver te werpen", klonk het nu uit de mond van Lavrov, op bezoek in Egypte. De regering in Oekraïne staat volgens de minister 'vijandig tegenover de geschiedenis en de mensheid'.  

Russische minister van Defensie: 'Voer aanval op Oekraïne op'
Lees ook

Russische minister van Defensie: 'Voer aanval op Oekraïne op'

Opvallend is dat zowel de verklaring van toen, als de verklaring van nu te vinden is op de website van het staatspersbureau van het Kremlin. 

Aangescherpt

De afgelopen dagen heeft de Russische regering haar standpunt over de oorlog in Oekraïne sowieso weer aangescherpt. Zo zei Lavrov woensdag dat de doelen van het land verder gaan dan alleen de Donbas-regio, in het oosten van Oekraïne. Ook andere gebieden in het land moeten worden veroverd, aldus Lavrov.

Dat zou noodzakelijk zijn doordat Oekraïne beschikt over een almaar groeiende voorraad westerse wapens, met een groot bereik:

Oekraïense militairen worden onder meer in Engeland getraind voor die wapens. De Britse opleiders zijn zeer te spreken over hun pupillen.

Die wapens wil Rusland zo ver mogelijk houden van de oostelijke regio's Donetsk en Loehansk, die Moskou als onafhankelijk erkent.

Donetsk, Loehansk en de Krim

Tot voor kort zei het Kremlin dat de Russische oorlogsdoelen zijn dat Oekraïne de regio's Donetsk en Loehansk afstaat en dat het de Krim als Russisch erkent.

Dat was dan weer een bijstelling van de oorspronkelijke doelstelling: bij het begin van de invasie kondige Rusland aan heel Oekraïne in enkele dagen te zullen veroveren. Toen dat niet haalbaar bleek, werd de aandacht verlegd naar het oosten van het land.  

Lees meer over
Sergej LavrovOorlog in OekraïneRuslandOekraïne